Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 14.11.2018.
LIK ROMANIJKE DONIO MEĐUNARODNE NAGRADE
Subota, 20.10.2018. | Princip News
Učenik Bane Simić tehnikom grafike radio je lik Romanijke, u koji je utkao sve teškoće gorštačkog života...

Učenik trećeg razreda gimnazije Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" sa Sokoca Bane Simić dobio je drugu nagradu na konkursu projekta "Dani slovenske pismenosti", pravoslavnog dječijeg časopisa "Svetosavsko zvonce" i Srpskog odjeljenja Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve. 

Istovremeno, njegova školska drugarica Sara Radijeljac dobila je pohvalu za likovni rad na Međunarodnom konkursu "Jezik moje majke". 

Nagrade su dodijeljene 15. oktobra u Beogradu. 

Profesor likovne kulture u sokolačkom Srednjoškolskom centru Mira Ćivša već godinama vodi likovnu sekciju i sa svojim učenicima osvaja nagrade na prestižnim konkursima. 

Ona kaže da je posebno raduje što je nagrađen učenik sokolačkog Srednjoškolskog centra, i to na međunarodnom konkursu na koji je prispjelo 2.530 likovnih radova. 

"Simić je tehnikom grafike radio lik žene, Romanijke, u koji je utkao sve teškoće gorštačkog života u borama koje je prenaglasio. Htjeli smo jednostavno da kažemo da svaka bora predstavljena u crtežu govori o teškom životu naših majki", navodi Ćivša. 

Prema njenim riječima, učenica ove škole Sara Radijeljac dobila je pohvalu za plakatno rješenje, koje je ujedno i poruka molitve kroz lik žene. 

"Slijedeći tragove naših predaka, vodila nas je želja da dođemo do Krfa, do Grčke - tamo daleko. Imali smo veliki motiv", ističe profesor likovne kulture u sokolačkom Srednjoškolskom centru. 

Ona napominje da su članovi njene likovne sekcije za šest mjeseci uradili mozaik "Vasilije Ostroški" od komadića stakla u boji, vrijedno djelo kojem su se divili i sveštenici. 

Ćivša žali što se ovaj mozaik, koji se nalazi na vidnom mjestu u prostorijama škole, još nije našao na nekoj izložbi. 

Nagrađeni učenik Bane Simić kaže da mu je žao što zbog sportske povrede nije mogao preuzeti nagradu 15. oktobra u Beogradu, ali se ponosi što je žiri prepoznao šta je želio da poruči likom Romanijke. 

Učenica Sara Radijeljac naglašava da joj je pripala posebna čast što je njena poruka sa plakatnog rješenja primijećena među mnogobrojnim radovima i što je posebno pohvaljena. 

Članovi likovne sekcije Srednjoškolskog centra sa Sokoca osvojili su, samo u prošloj godini, šest nagrada na prestižnim konkursima. 

U posebnom sjećanju ostale su nagrade povodom obilježavanja 20 godina osnivanja Republike Srpske, kada je učenici ove škole Vesni Perišić pripala prva nagrada za kolaž - "Znakovi simbola Srpske". 

Ćivša je bila posebno srećna kada je u izložbenom prostoru Banskog dvora u Banjaluci vidjela šest radova njenih učenika sa Sokoca i područne škole sa Han Pijeska. 

/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U PETAK U BEOGRADU PROMOCIJA KNJIGE: „GENERAL MLADIĆ: POSLEDNJA BITKA, USPOMENE, INTERVJUI, DOKUMENTI“
Knjiga, koju je pripremio i objavio u Moskvi Ruski društveni komitet za zaštitu generala Ratka Mladića, govori o velikom vojskovođi, visokom pr...
BRITANSKA VLADA PODRŽALA PLAN TEREZE MEJ
Britanski premijer Tereza Mej potvrdila je večeras da se Vlada saglasila sa nacrtom sporazuma o izlasku Britanije iz EU, nakon "duge, detaljne i ...
KRAH KOŠARKAŠA ZVEZDE, MONAKO SLAVIO SA +16
Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Monaka 91:75, pred svojim navijačima u sedmom kolu Evrokupa. Francuzi su se revanširali Beograđanim...
MIGRANT IZBO MUŠKARCA U TRAMVAJU U SARAJEVU ?
Jedan muškarac izboden je nožem u tramvaju koji saobraća na relaciji Ilidža-Baščaršija u Sarajevu, javljaju federalni mediji. Kako nezvan...
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Istočno Sarajevo
U ISTOČNOM SARAJEVU URUČENA 23 POSTHUMNA ODLIKOVANJA
Utorak, 13.11.2018.
Republika Srpska
U SDS MIJENJAJU KURS GOVEDARICA PRED SMJENOM
Srijeda, 14.11.2018.
BIH
"SLOBODNA REPUBLIKA": ŠAROVIĆ VRATIO DUG SOFTIĆU ZA ZAPOŠLJAVANJE SVOJE SUPRUGE
Srijeda, 14.11.2018.