Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 26.09.2020.
ODLIKOVANI NAJZASLUŽNIJI GRAĐANI ISTOČNOG SARAJEVA
Srijeda, 16.09.2020. | Princip News
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom danas je najzaslužnijim građanima Istočnog Sarajevo dodijelio najviše odlikovanje Mitropolije - Orden Svetog Petra Dabrobosanskog.

Zlatnim ordenom Svetog Petra Dabrobosanskog odlikovani su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, privrednik Dragan Ostojić i profesor Slavko Nastić.

Dobitnici Srebrenog ordena Svetog Petra Dabrobosanskog su načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, doktori Slavko Ždrale, Ratomir Golijanin i Milan Pejić, te građevinski inženjer Željko Pržulj.

Odlikovanja su uručena u palati Mitropolije u Sarajevu, povodom dana uspomene na Svetog Petra mitropolita dabrobosanskog i krsne slave grada Istočnog Sarajeva, koji se sutra obilježavaju.

Mitropolit Hrizostom je rekao novinarima da je smisao sutrašnje slave Svetog Petra Dabrobosanskog i dodjela odlikovanja, iskazivanje sabornosti srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve /SPC/ kroz sve profesije.

"Ovdje imamo političare, ljekare i privrednike koji su značajno doprinijeli razvoju grada Istočno Sarajevo i Crkve, generalno. Ovim odlikovanjima iskazujemo našu duboku zahvalnost što je srpski narod Istočnog Sarajeva, preko ovakvih ljudi, doprinio i dao za Srpsku pravoslavnu mitropoliju", istakao je mitropolit Hrizostom.

Njegovo visokopreosveštenstvo je naglasio da je grad Istočno Sarajevo izuzetno mjesto za život, tako da je i obaveza Crkve da ljude koji su se posvetili njegovom razvoju nagradi, pohvali i istakne i, na neki način, animira za dalje napredovanje u njihovom poslu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, koji je zahvalio u ime dobitnika visokog priznanja, rekao je da je ono veoma važno za grad.

"Srećan sam, a prije svega zahvalan mitropolitu, Mitropoliji dabrobosanskoj i Crkvenoj opštini u Palama što sam dobio ovo visoko priznanje. Za mene je to jedan od najvažnijih dana u životu, a to nas obavezuje da se okupljamo oko SPC i da joj uvijek pomažemo", rekao je Vuković novinarima.

Gradonačelnik je posebno istakao značaj vraćanja sjedišta Mitropolije u Sarajevo 2017. godine, te da je dolaskom mitropolita Hrizostoma vjerski život srpskog pravoslavnog naroda sada na višem nivou.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić rekao je da ovo visoko priznanje želi da podijeli sa stanovnicima njegove, ali i svih opština gdje su bile crkve i manastiri koje su podržavali i pomagali.

"U Istočnom Novom Sarajevu smo u proteklih osam godina izgradili dva hrama - Svetog Varnave Hvostanskog i Svete Angeline u Tilavi. Pomagali smo brojne crkve i hramove, sve zahvaljujući mnogim ljudima koji su se okupljali i imali vjeru da možemo graditi i našu crkvu podržavati", naglasio je Ćosić.

Ističući kako su crkve i manastiri mjesta okupljanja, moralne obnove i razvoja, Ćosić je izrazio želju da ubuduće bude što više nosilaca ovakvih ordena, da na taj način predstavljaju ljude u najudaljenijem, kao i u najurbanijem dijelu grada Istočno Sarajevo, Republike Srpske i BiH.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da ga dodijeljeno odlikovanje obavezuje da u narednom periodu, sa svim hrišćanskim načelima, principima i normama, pomaže SPC.

"Srpski narod je uvijek bio uz SPC, a ona uz svoj narod. Tako će biti i u narednom periodu", istakao je Božović.

Srebreni orden Svetog Petra Dabrobosanskog Zimonjića, koji je stradao za vjeru u Jadovnu u vrijeme kada su Srbi bili izopšteni kao narod, za doktora Milana Pejića predstavlja podstrek za dalji rad. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (1)
Paljanin
Četvrtak, 17.09.2020.
Ima li među odlikovanim i jednog običnog građanina. Poštenog i vrijednog i čestitog. Samo guzonje i nabiguzice i stranački podobni. Da bog sačuva, pa dokle više????
Najnovije
IVAN ČEKIĆ- KOLEKCIONAR KUTIJA CIGARETA IZ ISTOČNOG SARAJEVA (FOTO)
Dvadesetsedmogodišnji Ivan Čekić iz Istočnog Sarajeva ima neobičan hobi. On je kolekcionar kutija cigareta koje prikuplja već devet godin...
JAHORINA FILM FESTIVAL: FILM "MJESEČEVE KAPI" DOBITNIK GRAN PRIJA
Film "Mjesečeve kapi" autorke Joran Iver Hadani iz Izraela dobitnik je Gran prija Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma "Jahorina ...
TEGELTIJA: IZ BUDŽETA ZAJEDNIČKIH INSTITUCIJA 15 MILIONA KM ZA ZDRAVSTVENI SEKTOR
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija najavio je da će sljedeće sedmice biti stavljeno na raspolaganje 42 miliona KM pomoći koja je...
OSVEŠTANJE SPOMENIKA PATRIJARHA PAVLA U PALAMA 17. OKTOBRA
Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, visok dva i po metra, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila u Pal...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
DOKTOR ŠAPONJIĆ: MISLIO SAM DA NEĆU PREŽIVJETI
Subota, 26.09.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 72 SLUČAJA VIRUSA KORONA, DVOJE PREMINULO
Petak, 25.09.2020.
BIH
DODIK: SLOBODA - KLJUČNA RIJEČ ZA SRPSKI NAROD
Četvrtak, 24.09.2020.