Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 27.10.2020.
OSVEŠTAN SPOMENIK PATRIJARHA PAVLA U PALAMA (FOTO)
Subota, 17.10.2020. | Princip News
Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila na Palama, osveštan je danas, a tom činu prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Na postolju spomenika ispisane su riječi patrijarha Pavla - "Proći će sve, ali duša, obraz i ono što je dobro ostaje zauvek", a postavljen je ispred ulaza u hram u položaju blagosiljanja vjernika.

Spomenik urađen u bronzi je dar kompanije "Stanišić" stanovnicima Pala povodom 25 godina njenog postojanja i rada.

Djelo je akademskog vajara Bojana Mikulića iz Banjaluke, a napravljen je u livnici "Janković" u Smederevu.

Čubrilović je građanima Pala poželio da ih ovaj spomenik podsjeća na poruke patrijarha Pavla, prije svega najpoznatiju "budimo ljudi" i da se ponašaju u duhu te poruke.

Prema njegovim riječima, taj spomenik će ostati kao uspomena ne samo građanima Palama, nego svima u Republici Srpskoj.

Čubrilović je rekao novinarima da porodica Stanišić nije mogla da pokloni ljepši dar svome gradu povodom 25 godina postojanja kompanije "Stanišić", jer je patrijarh Pavle jedan od najznačajnijih duhovnika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskoj istoriji.

On je dodao da 25 godina u jednom sektoru koji se tek razvija nije kratak period, a tako uspješno raditi i voditi firmu, pa pokloniti ovakav spomenik svom gradu, pokazuje koliko je porodica Stanišić ozbiljna u svojim namjerama.

Osnivač kompanije "Stanišić" sa Pala Aco Stanišić rekao je da su građani Pala zaslužili ovaj spomenik koji će uveličati izgled Sabornog hrama.

"Patrijarha Pavla, koji je živio u naše vrijeme, često smo nazivali živim svecem. Ovaj narod i Pale zaslužili su da imaju jedan ovakav spomenik i da se naša djeca upoznaju sa likom i djelom patrijarha. Spomenik će sigurno uveličati hram, njegovu ljepotu i značenje", izjavio je Stanišić.

Stanišić se nada da će u budućnosti biti društveno odgovorni i da će slične ideje provoditi u djela.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je preduzeću "Stanišić" za poklon građanima Pala, te najavio završetak radova na platou uz Saborni hram Svetog arhangela Gavrila.

On je istakao da je na sinoćnjoj sjednici građevinskog odbora hrama dogovoreno vanjsko uređenje porte, a da će u narednim danima početi uređenje cokle i svjetlarnika na bočnim stranama crkve.

"Na proljeće ćemo popločati čitav plato oko hrama. Ovaj hram biće mjesto sabornosti, okupljanja, ne samo Paljana, nego i svih ljudi Sarajevsko-romanijske regije i Republike Srpske, kao i vraćanja svih pozitivnih strana i vrlina", navodi Jugović.

On je čestitao jubilej četvrt vijeka postojanja kompanije "Stanišić", te poželio da potraje još mnogo vijekova, kao što će potrajati i hram i spomenik.

Vajar Mikulić je naglasio da mu je ukazana velika čast i povjerenje da uradi lik patrijarha Pavla, te je pojasnio da je spomenik težine oko 300 kilograma, rađen u bronzi, visok dva i po metra i da mu je trebalo oko mjesec i po dana da ga završi.

Današnjoj svečanosti prisustvovala je i konzul Ambasade Srbije u BiH Olivera Šopalović, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i mnogobrojni građani.
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
CRKVA SVETE PETKE NA MALOM ZEJTINLIKU PROSLAVILA SLAVU (FOTO)
Smisao hrišćanskog podviga jeste da se služeći Gospodu služi spasenju svakog čovjeka, kao što je Prepodobna mati Paraskeva svojim čudima mn...
ISTOČNO SARAJEVO: POJAČANE MJERE BEZBJEDNOSTI ZBOG DOLASKA LAVROVA
Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske preduzima pojačane mjere bezbjednosti povodom posjete ministra spoljnih poslova Ruske Fed...
U PALAMA EVIDENTIRANO JOŠ 20 ZARAŽENIH
U protekla 24 časa na području opštine Pale evidentirano je 20 zaraženih virusom korona, a oporavile su se 34 osobe, rekao je Srni Nebojša Tan...
U SRPSKOJ USPJEŠNO SPROVEDENA REFORMA U OBLASTI MENTALNOG ZDRAVLJA
Reforma u oblasti mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj uspješno je sprovedena, čemu je doprinio i novi Zakon o mentalnom zdravlju, rekla je dan...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
PACIJENT IZ ISTOČNOG SARAJEVA IMAO NEUGODNO ISKUSTVO SA "OTVORENOM MREŽOM"
Ponedeljak, 26.10.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 318 OBOLJENIH OD VIRUSA KORONA
Ponedeljak, 26.10.2020.
BIH
KOŠARAC: SLIJEDI ANALIZA IZVOZA OBLOVINE IZ BiH
Ponedeljak, 26.10.2020.