Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 05.07.2020.
PALE: PČELARSKI SETOVI ZA 35 PČELARA POČETNIKA
Ponedeljak, 29.06.2020. | Princip News
Na platou ispred zgrade opštine Pale, jutros su podijeljeni setovi podrške za 35 novih pčelara, ukupne vrijednosti od oko 14.000 KM, gdje je Opština učestvovala sa 7.000 KM, odnosno 50 odsto, Udruženje pčelara „Roj“ sa 20, a pčelari sa 30 odsto od ukupnog iznosa.

Sekretar Udruženja pčelara „Roj“ iz Pala Momčilo Ćosović rekao je da je podijeljeno 70 setova, odnosno po dva roja i po dvije kompletne košnice sa zaštitnom pčelarskom opremom, što, prema njegovim riječima, predstavlja sve ono što je potrebno za početak pčelarenja.

„Ono što je dobro jeste da zaista ima dosta mladih pčelara, što nam daje nadu da ovaj projekat ima budućnost. Naše Udruženje uvijek je imalo podršku opštine Pale, uvijek su nam pomagali i izlazili u susret. Ove godine Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS trebalo je da realizuje projekat pomoći pčelarima, a, zbog pandemije virusa korona, obustavljeno je finansiranje oblasti pčelarstva. Zbog toga je Opština željela da, ono što smo obećali pčelarima, ipak ispoštujemo, a to je odrađeno na najbolji mogući način“, naveo je Ćosović.

Željan Kajzer, jedan od korisnika ovoga podsticaja, rekao je da je odlučio da se oproba u pčelarstvu jer je Opština platila veliki dio troškova, te izrazio nadu da će u ovoj namjeri i uspjeti.

„Početnik sam, probavam, pa ćemo vidjeti šta će biti. Pčelarenje me interesuje, vidjećemo da li ću uspjeti“, dodao je Kajzer.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da je današnjom podjelom start-up paketa završen ciklus podsticajnih mjera Udruženju pčelara „Roj“, te dodao da će sredstva za podsticaj pčelarstvu biti u plani u Budžetu i za sljedeću godinu.

„S obzirom da je pandemija virusa korona zaista prijetila da ugrozi kompletan projekat, mi smo se uključili sa 50 odsto od ukupnog iznosa i, na svu sreću, uspjeli da završimo ovaj ciklus. Projektim smo obuhvatili 35 pčelara, a radi se o novim članovima Udruženja. Vidjeli smo koliku ljubav imaju prema pčelarstvu i zaista je njihov rad i trud za svaku pohvalu“, naveo je načelnik Jugović.

Podsjećamo, Opština Pale i u martu je učestvovala u projektu Ministarstva pod nazivom „Program razvoja ruralne konkurentnosti“, sa ciljem poboljšanja uslova života pčelara, kao i unapređenja same pčelarske proizvodnje i produktivnosti pčela.


/PALJANSKENOVOSTI/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DEJAN SAVIĆ SE OPORAVIO OD VIRUSA KORONA
Legendarni srpski vaterpolista i najuspješniji selektor Dejan Savić više nije pozitivan na virus korona. Savić je dvije nedjelje bio u izola...
GRČKA: MOGUĆE ZATVARANJE GRANICE ZA TURISTE IZ SRBIJE
Ministarstvo spoljnih poslova Grčke nije moglo da potvrdi da će od sutra biti zatvorena granica za turiste iz Srbije, ali nije ni isključilo tak...
SAVČIĆ: ODGOVORNI ZA ZLOČINE MORAJU BITI PROCESUIRANI
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Bratuncu da mora biti procesuiran svako ko je odgovoran za i...
VIŠKOVIĆ: MONSTRUOZNO I SVIREPO UBIJANJE DJECE U PODRINJU
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Bratuncu da je srpski narod na području Podrinja u proteklom Odbrambeno-o...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ZAVRŠEN FUDBALSKI TEREN NA TVRDIMIĆIMA (FOTO)
Subota, 04.07.2020.
Republika Srpska
ISTRAŽIVANJE PDP-a: IGOR RADOJIČIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK BANJA LUKE
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.