Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 25.09.2020.
PALE: PROŠIRENJE TURISTIČKE PONUDE PEĆINE ORLOVAČA
Utorak, 04.08.2020. | Princip News
Na lokalitetu speleološkog kompleksa pećine Orlovača u Sumbolovcu, kod Pala, danas su počeli pripremni radovi za izgradnju amfiteatra za obuku speleologa i terase za odmaranje preko rječice Sinjeve s ciljem promocije i razvoja turizma i kako bi ovaj spomenik prirode bio još privlačniji, rekao je stručni saradnik za kulturno-istorijska i prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić.

On je naveo da će planirani dodatni sadržaji obuhvatati i feratu, viseći most, smjerove za speleološku obuku, projekat upoznavanja učenika osnovne škole sa speleološkim tehnikama, organizovanje istraživanja pećine i spuštanje niz stijene sa profesionalnom opremom.

Samardžić je istakao i da je plan da se vidikovac koji se nalazi na vrhu pećine spoji sa feratom uz stijenu Orlovače u dužini 100 metara.

On je napomenuo da je urađen plan i program upravljanja pećine za narednih par godina i da se u skladu sa tim prave dodatni sadržaji, što su podržali načelnik opštine Pale Boško Jugović i Miroslav Simović, direktor Kulturnog centra Pale, ustanove koja upravlja pećinom Orlovača, koja je spomenik prirode.

"U toku ove godine uspjeli smo da uradimo vidikovac do kojeg se dolazi stazom zdravlja, čija je dužina pet kilometara, kao i suvenirnicu. Takođe, biće urađen parking i jedna okretnica za autobuse, čega do sada nije bilo", naglasio je Samardžić.

Direktor Kulturnog centra Pale Miroslav Simović rekao je da nastoje da prošire turističku ponudu i turističke kapacitete ove pećine, dodavši da je u planu pravljenje ferate - ekstremniji vid turizma uz mogućnost penjanja uz stijene koje će biti spojene sa visećim mostom na stijeni iznad pećine.

On je naveo da će praviti jedan mini-amfiteatar gdje će se održavati speleološka predavanja i obuka za mlađe kako bi mogli istraživati pećinu.

"Ulazimo u projekat pravljenja terase, gdje će svi posjetioci imati mogućnost da sjede, uživaju u ljepotama i čekaju svoj red za obilazak pećine", kaže Simović.

On je zahvalio saradnicima, posebno Samardžiću, koji više od 10 godina radi na poboljšanju ponude pećine Orlovača, te da uz pomoć načelnika opštine Jugovića otpočinju projekte.

Jugović je naglasio da će Svjetska banka finansirati projekat izrade strategije turizma opštine Pale, za šta će izdvojiti 100.000 KM, a koja će odrediti na koji način će pećina biti korištena u smislu njene zaštite.

"Izvršili smo određena preusmjeravanja sredstava namijenjenih Kulturnom centru i dogovorili da dio bude usmjeren za sanaciju okolnog terena, izgradnju određenih sadržaja koji mogu doprinijeti i potpuniti turističku ponudu pećine. Dodatni sadržaji biće rađeni paraleno sa izgradnjom pristupnog puta koji treba ovih dana da počne", rekao je Jugović.

Prema njegovim riječima, cilj je da u ovoj i idućoj godini i sa drugim pećinama na području Pala bude upotpunjen dio speleoloških aktivnosti pećine Orlovača.

Jugović je istakao da lokalna zajednica podržava sve ono što se radi u vezi sa unapređenjima turističke ponude pećine Orlovača, posebno dodatni sadržaji koji imaju perspektivu u turizmu koji je pogođen u doba virusa korona. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
RTS: JEDAN PILOT POGINUO, ZA DRUGIM SE TRAGA (VIDEO)
Jedan pilot je poginuo, a za drugim se traga, u padu aviona "mig-21" danas u rejonu sela Brasina kod Loznice, javio je RTS pozivajući se na nezvan...
U SRPSKOJ JOŠ 72 SLUČAJA VIRUSA KORONA, DVOJE PREMINULO
Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, u Institutu zа јаvn...
PALE: ODUZET AUTOMOBIL VOZAČU JER JE IMAO 4.920 KM NEPLAĆENIH KAZNI
Pripadnici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Pale oduzeli su u mjestu Ljubogošta automobil licu čiji su inicijali S.O. jer su utvrdil...
SRUŠIO SE AVION KOD LOZNICE
U okolini Loznice, u ataru sela Vrasina, srušio se vojni avion. Avion je letio iz Donje Borine, prema svjedočenju jednog od mještanina umalo ni...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
"ULIČNI SVIRAČ" SUTRA U SOKOCU ZA POMOĆ VANJI MIRKOVIĆ IZ PALA
Srijeda, 23.09.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 81 OSOBA ZARAŽENA, JEDAN SMRTNI SLUČAJ
Četvrtak, 24.09.2020.
BIH
PUCNJAVA U SARAJEVU, META PONOVO MUZIČAR
Četvrtak, 24.09.2020.