Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 26.09.2020.
PALJANI OSVOJILI VRH ARARATA (FOTO)
Četvrtak, 17.09.2020. | Princip News
Članovi Planinarskog društva "Javorina" iz Pala vratili su se sa ekspedicije tokom koje su osvojili najviši vrh Turske, na planini Ararat, visokoj 5.137 metara.

Vrh planine Ararat, koja se nalazi na graničnom pojasu Turske i Jermenije, osvojili su Ognjen Čvoro, Miroslav Klačar, Marko Koroman i Igor Rašević.

Na put su krenuli 29. avgusta letom iz Sarajeva za Istanbul, a potom iz Istanbula za Dogubajazit. Kombijima su transportovani u podnožje ove moćne planine, na visinu od 2.200 metara, odakle kreće avantura.

"U ponedjeljak, 31. avgusta, krenuli smo zajedno sa lokalnim vodičem na 10 kilometara dug uspon, sa 1.000 metara kumulativnog uspona koji smo savladali bez ikakvih problema, a zatim se smjestili u prvi bazni kamp na odmor i noćenje na visini od 3.250 metara", rekao je za Srnu predsjednik Planinarskog društva "Javorina" i član ekspedicije Ognjen Čvoro.

Drugi dan je bio dan aklimatizacije - proveli su sat vremena na drugom baznom kampu na 4.200 metara, a zatim se vratili u prvi bazni kamp i prenoćili.

Po planu i programu srpski planinari trebali su treći dan ponovo da izađu na 4.200 metara i prenoće, ali, zbog pogoršanja vremenskih uslova i najave oluje koja je trebala biti u popodnevnim časovima, odlučili su da taj dan, 2. septembra, izađu na uspon.

Čvoro kaže da im je vodič nakon kraćeg ubjeđivanja dozvolio da krenu, iako nije preporučljivo da se sa 3.250 ide na 5.137 metara nadmorske visine.

"Uspon iz prvog baznog kampa na vrh Ararata i povratak na 4.200 metara odradili smo za nepunih osam sati, što je, prema priznanju samog vodiča Burhana Cervana, jedan od rekorda", napominje Čvoro.

Srpski alpinisti su dobili i diplome jer su bili jedna od najbržih grupa na planini, pogotovo na visinama, budući da su za kratak interval savladali toliki uspon.

"Sa nama u hotelu bila je smještena i bugarska ekspedicija. Zajedno smo krenuli na uspon, ali su se oni vratili nazad 42 časa poslije nas", priča Čvoro.

NEVJEROVATNO ISKUSTVO SA GROMOVIMA

Ni iznenadna situacija sa gromovima nije spriječila članove Planinarskog društva "Javorina" da nastave uspon prema vrhu Ararata, s ozbirom na veliku ljubav prema planini.

"Zbog neadekvatne opreme /nismo imali vunene kape nego obične sintetičke/ na visini od 4.800 metara stvorili smo pozitivno naelektrisanje, a sa pojavom zujanja u glavama i gromova ležali smo 20 minuta na stijenama. Kada se smirila situacija, nastavili smo uspon", prisjeća se Čvoro.

On ističe da je situacija bila opasna: "Bilo je - lezi dok ne prođe".

Vrlo je važno ne paničiti u kriznim situacijama, poručuje Čvoro, i napominje da je samo bitno sabrati se i tražiti rješenje.

Čvoro naglašava da je fizička sprema neophodna, ali i volja.

On ističe da Ararat nije tehnički, ali jeste fizički zahtjevan, jer se za relativno kratku kilometražu prelazi ogroman visinski uspon.

Planinarsko društvo "Javorina" iz Pala jedno je od najaktivnijih takvih društava u BiH i trenutno broji 97 članova.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
IVAN ČEKIĆ- KOLEKCIONAR KUTIJA CIGARETA IZ ISTOČNOG SARAJEVA (FOTO)
Dvadesetsedmogodišnji Ivan Čekić iz Istočnog Sarajeva ima neobičan hobi. On je kolekcionar kutija cigareta koje prikuplja već devet godin...
JAHORINA FILM FESTIVAL: FILM "MJESEČEVE KAPI" DOBITNIK GRAN PRIJA
Film "Mjesečeve kapi" autorke Joran Iver Hadani iz Izraela dobitnik je Gran prija Međunarodnog festivala dokumentarnog i kratkog filma "Jahorina ...
TEGELTIJA: IZ BUDŽETA ZAJEDNIČKIH INSTITUCIJA 15 MILIONA KM ZA ZDRAVSTVENI SEKTOR
Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija najavio je da će sljedeće sedmice biti stavljeno na raspolaganje 42 miliona KM pomoći koja je...
OSVEŠTANJE SPOMENIKA PATRIJARHA PAVLA U PALAMA 17. OKTOBRA
Spomenik blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, visok dva i po metra, koji je postavljen ispred Sabornog hrama Svetog arhangela Gavrila u Pal...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
DOKTOR ŠAPONJIĆ: MISLIO SAM DA NEĆU PREŽIVJETI
Subota, 26.09.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 72 SLUČAJA VIRUSA KORONA, DVOJE PREMINULO
Petak, 25.09.2020.
BIH
DODIK: SLOBODA - KLJUČNA RIJEČ ZA SRPSKI NAROD
Četvrtak, 24.09.2020.