Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 05.07.2020.
SOKOLAC: ŽENE "AURORINE" SEKCIJE ZAINTERESOVANE ZA RUČNE RADINOSTI
Utorak, 30.06.2020. | Princip News
Žene iz Udruženja građana "Aurora" iz Sokoca u saradnji sa Udruženjem žena "Dvije ruke" iz Istočnog Sarajeva današnjom uvodnom radionicom tkanja na mini-razboju počinju višemjesečnu obuku izrade rukotvorina Sarajevsko-romanijskog kraja.

Predsjednik Sekcije za društvenu aktivnost žena Udruženja građana "Aurora" Ljiljana Gajević rekla je novinarima da je dosta žena zainteresovano za ovaj vid edukacije u izradi predmeta kućne radinosti, u prvi mah od vune, te da im se ovom obukom ispunila davnašnja želja za dodatnim usavršavanjem.

Ona je dodala da su žene iz ove sekcije zainteresovane za vez na odjevnim predmetima i za izradu pojaseva od domaće vune koje na Romaniji ima dovoljno.

Gajevićeva je rekla da će članovi "Aurorine" sekcije odabrati šta će naučiti u narednom periodu na trodnevnim radionicama koje će biti organizovane svakog mjeseca.

Žene će se na narednim radionicama opredijeliti za rad na svili, tkanje pelerina, tunika, šalova, za zlatovez i puni vez, dekupaž i izradu ukrasnih unikatnih torbica.

Gajevićeva je istakla da žene iz "Aurore" svoje radove prodaju na izložbama i da dio sredstava izdvoje za sebe, a dio za potrebe sekcije u kojoj se okupljaju.

Ona je naglasila da su za ovaj projekat dobili punu podršku opštine Sokolac, koja im je obezbijedila prostorije za održavnje edukativnih radionica.

Predsjednik Udruženja "Dvije ruke" iz Istočnog Sarajeva Dobrila Aškrabić istakla je da je njen zadatak na ovim edukativnim radionicama da žene okupljene u sekciji obuči u izradi premeta od vune, što je specifično za ovo područje.

On je navela da su danas na mini-razboju počele sa obukom izrade uskih traka od vune, koje su poznate kao pojasevi ili tkanice, koje mogu imati svoju prepoznatljivost i kao autohtoni suvenir ovoga kraja".

Prema njenim riječima, cilj radionica je da se žene osposobe za izradu nekoliko vrsta suvenira koji bi bili mogli biti komadi tkanice, komadi veza i koji bi kao takvi predstavljali tradiciju i osobenost ovog kraja.

Aškrabićeva je navela da će tokom obuke raditi ono za šta je više žena zainteresovano, od rada na svili, na staklu, izradi lutki u narodnoj nošnji, te dodala da je širok spektar u kome ona može da pomogne.

Ona je istakla će ove radionice trajati sve dok žene iz "Aurorine" sekcije budu zaianteresovane za ovaj vid obuke.

Sekcija za društvenu aktivnost žena, u okviru Udruženja "Aurora" okuplja oko 50 žena, a osnovana je 1984. godine u Sokocu. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DEJAN SAVIĆ SE OPORAVIO OD VIRUSA KORONA
Legendarni srpski vaterpolista i najuspješniji selektor Dejan Savić više nije pozitivan na virus korona. Savić je dvije nedjelje bio u izola...
GRČKA: MOGUĆE ZATVARANJE GRANICE ZA TURISTE IZ SRBIJE
Ministarstvo spoljnih poslova Grčke nije moglo da potvrdi da će od sutra biti zatvorena granica za turiste iz Srbije, ali nije ni isključilo tak...
SAVČIĆ: ODGOVORNI ZA ZLOČINE MORAJU BITI PROCESUIRANI
Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Bratuncu da mora biti procesuiran svako ko je odgovoran za i...
VIŠKOVIĆ: MONSTRUOZNO I SVIREPO UBIJANJE DJECE U PODRINJU
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je danas u Bratuncu da je srpski narod na području Podrinja u proteklom Odbrambeno-o...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner ZZZ RS novi
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
ZAVRŠEN FUDBALSKI TEREN NA TVRDIMIĆIMA (FOTO)
Subota, 04.07.2020.
Republika Srpska
ISTRAŽIVANJE PDP-a: IGOR RADOJIČIĆ OSTAJE GRADONAČELNIK BANJA LUKE
Subota, 04.07.2020.
BIH
U KANTONU SARAJEVO OD SUTRA NA SNAZI NOVE RESTRIKTIVNE MJERE
Nedelja, 05.07.2020.