Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Utorak, 27.10.2020.
SVEČANO OTVOREN TRG REPUBLIKE SRBIJE U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU (FOTO)
Četvrtak, 15.10.2020. | Princip News
U opštini Istočno Novo Sarajevo, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vulina i načelnika opštine Ljubiše Ćosića, večeras je svečano otvoren novoizgrađeni Trg Republike Srbije, u čiju izgradnju je uloženo 1.985.000 KM.

Dodik, Vulin i Ćosić su tom prilikom u osnovu budućeg spomenika Porodici na ovom trgu položili vremensku kapsulu, koja predstavlja zaveštanje pokoljenjima.Otvaranju trga, između ostalih, prisustvovali su predstavnici Ambasade Srbije u BiH na čelu sa ambasadorom Aleksandrom Đorđevićem, srpski ministri u Savjetu ministara Staša Košarac i Vojin Mitrović, predstavnici grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, narodni poslanici Miroslav Vujičić i Nataša Trifković Kulašinac, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, javnog i kulturnog života, te brojni građani.

Ceremonija otvaranja najvećeg trga na teritoriji grada Istočno Sarajevo počela je izvođenjem himne Republike Srpske "Moja Republika" i himne Srbije "Bože pravde".

Donacija Vlade Srbije u iznosu od 1.000.000 evra, iz prvog kruga pomoći lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj u novembru 2017. godine, omogućila je Opštinskoj upravi da raspiše tender i zaključi ugovor za izgradnju Trga.

Trg se nalazi između Ulice vojvode Radomira Putnika i Spasovdanske ulice, naslanja se na Park Gavrilo Princip i obdanište "Patrijarh Pavle", sadrži centralnu zonu koja je popločana kamenom i kombinacijom behaton ploče, a od nedavno je u funkciji fontana i javne česme, te su postavljene i klupe.

Završeno je i ozelenjavanje površina, sadnja zimzelenog i listopadnog drveća, kao i niskog i visokog rastinja na lokaciji Trga.

Трг Србија -


Centralno mjesto na trgu zauzeće spomenik Porodici u Istočnom Novom Sarajevu, koji će biti postavljen na Spasovdan 2021. godine, a biće izrađen od bronze i visok 3,20 metara.

Autor spomenika je akademski vajar Zoran Kuzmanović, koji je i autor brojnih spomenika od kojih se izdvaja spomenik Gavrilu Principu u opštini Istočno Novo Sarajevo i Beogradu, spomenik patrijarhu Makariju i Mehmed-paši Sokoloviću u Višegradu, te posljednje restauracije Beogradskog pobjednika na Kalemegdanu.
/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
CRKVA SVETE PETKE NA MALOM ZEJTINLIKU PROSLAVILA SLAVU (FOTO)
Smisao hrišćanskog podviga jeste da se služeći Gospodu služi spasenju svakog čovjeka, kao što je Prepodobna mati Paraskeva svojim čudima mn...
ISTOČNO SARAJEVO: POJAČANE MJERE BEZBJEDNOSTI ZBOG DOLASKA LAVROVA
Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske preduzima pojačane mjere bezbjednosti povodom posjete ministra spoljnih poslova Ruske Fed...
U PALAMA EVIDENTIRANO JOŠ 20 ZARAŽENIH
U protekla 24 časa na području opštine Pale evidentirano je 20 zaraženih virusom korona, a oporavile su se 34 osobe, rekao je Srni Nebojša Tan...
U SRPSKOJ USPJEŠNO SPROVEDENA REFORMA U OBLASTI MENTALNOG ZDRAVLJA
Reforma u oblasti mentalnog zdravlja u Republici Srpskoj uspješno je sprovedena, čemu je doprinio i novi Zakon o mentalnom zdravlju, rekla je dan...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Meridijan banercic
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
PACIJENT IZ ISTOČNOG SARAJEVA IMAO NEUGODNO ISKUSTVO SA "OTVORENOM MREŽOM"
Ponedeljak, 26.10.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ JOŠ 318 OBOLJENIH OD VIRUSA KORONA
Ponedeljak, 26.10.2020.
BIH
KOŠARAC: SLIJEDI ANALIZA IZVOZA OBLOVINE IZ BiH
Ponedeljak, 26.10.2020.