Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Srijeda, 27.05.2020.
U ISTOČNOM SARAJEVU PREDSTAVLJENO 10 VODEĆIH RUSKIH UNIVERZITETA
Četvrtak, 10.10.2019. | Princip News
Ruski Institut za pitanja edukativne politike "Eureka" predstavio je danas i na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu 10 vodećih ruskih univerziteta, kako bi studenti iz BiH koji žele da studiraju u Rusiji bili informisani o mogućnostima i načinima za studiranje na tim visokoškolskim ustanovama.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić rekao je novinarima da je ovo veoma važan dan za Univerzitet u Istočnom Sarajevu jer će imati priliku da uspostavi saradnju sa prestižnim ruskim univerzitetima.

Bokonjić je naglasio da će predstavnici Univerziteta ovih dana obaviti niz sastanaka sa ruskim kolegama, na kojima će biti dogovarani planovi i oblici buduće saradnje.

Prema njegovim riječima, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ranije je sarađivao sa ruskim univerzitetima tako što je određeni broj kandidata išao u Rusiju preko ruske Ambasade, a najveći broj njih je imao direktene kontakte sa ruskim univerzitetima.

"Mi već imamo saradnju sa univerzitima u Voronježu, Permu, Belgorodu, ali i sa Moskovskim državnim institutom `Lomonosov` i Muzičkom akademijom Gnjesin, tako da će još ovih 10 univerziteta koji su danas tu, značajno pojačati mogućnost naše saradnje", istakao je Bokonjić.

On je naveo da su do sada u Rusiji organizovane dvije veoma uspješne ljetne škole za studente poljoprivrednog, ekonomskog fakulteta i Muzičke akademije.

"Osim toga, imamo studente koji provode čitav semestar na edukaciji na tim fakultetima. Veoma su dobro prihvaćeni, kulturološka razlika ne postoji, a jezik se brzo savlada. Naši studenti rado idu tamo i mi ćemo nastaviti da forsiramo tu saradnju", rekao je Bokonjić.

Zamjenik direktora Instituta za pitanje edukativnog sistema Rusije "Eureka" Olga Ustjugova rekla je da je cilj programa "Visokoškolsko obrazovanje u Rusiji za strane studente" informisanje evropskih državljana o prednostima ruskog obrazovnog sistema, te mogućnosti dobijanja stipendija.

Ustjugova je pojasnila da je Rusija uvela bolonjski sistem školovanja, te da pruža mogućnost studiranja na svim nivoima studija. Ona je istakla da deset univerziteta, koji su predstavljeni danas u Istočnom Sarajevu, pružaju različite programe na različitim nivoima.

Predstavnik Ambasade Rusije u BiH Lila Sabirova navela je da je konkurs za studije u Rusiji otvoren od novembra do kraja februara, te da je za studente iz BiH rezervisano oko 60 stipendija, izrazivši nadu da će taj broj naredne školske godine biti povećan.

"Strani studenti na raspolaganju imaju i pripremnu godinu u okviru koje izučavaju ruski jezik, nakon čega počinju osnovni studij. Svi strani studenti dobijaju stipendiju, a imaju besplatne studije, i mogu po povoljnim uslovima da žive u studentskim domovima. Parktično imaju sve uslove kao i domaći studenti", pojasnila je Sabirova.

Ovaj događaj, koji je juče upriličen i na Univerzitetu u Sarajevu, ima za cilj i povezivanje nastavnog osoblja istih ili srodnih oblasti u cilju proširenja i razmjene znanja i iskustva.

Gosti iz Rusije predstavili su Moskovski državni tehnički univerzitet Bauman, Nacionalni istraživački univerzitet - Viša škola ekonomije, Sanktpeterburški državni univerzitet, Moskovski državni - psihološko pedagoški univerzitet.

Prezentaciju su imali i Moskovski politehnički univerzitet, Nacionalni istraživački tehnološki univerzitet MISIS, Državni pedagoški univerzitet "Lav Tolstoj", Moskovski državni univerzitet prehrambene industrije, Finansijski univerzitet Vlade Ruske Federacije i Ruska muzička akademija "Gnjesini".

Danas je potpisan i sporazum o saradnji sa Ruskom muzičkom akademijom "Gnjesini", a planirana je i izložba ruskog visokog obrazovanja uz učešće vodećih naučnika iz Rusije.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
ISTOČNO NOVO SARAJEVO: OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "SVE JE STALO U JEDAN TRENUTAK"
Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić otvorio je večeras izložbu fotografija "Sve je stalo u jedan trenutak", koje su nastal...
ĆOSIĆ: POVELJA VUČIĆU, POSTHUMNO ODLIKOVANJE DOKTORU LAZIĆU
Opština Istočno Novo Sarajevo dodijelila je povelje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za doprinos i podršku izgradnji Trga "Srbija" na pod...
TRAGIČNA LJUBAVNA PRIČA SERGEJA JESENJINA I ISIDORE DANKAN (FOTO)
Sergej Jesenjin bio je čovek nježnog pera i još nježnije duše, tako tanane da je čak i povrijeđena sujeta mogla da je teško ozlijedi. Bio ...
DODIK: SRPSKA NE DOZVOLJAVA ODUZIMANJE VOJNE IMOVINE
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ne dozvoljava oduzimanje vojne imovine, u tome je istrajna i nema nijed...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
IZ PEKARE U ISTOČNOM SARAJEVU UKRAO NOVAC
Utorak, 26.05.2020.
Republika Srpska
TURISTIČKI VAUČER VAŽIĆE I ZA DVIJE DESTINACIJE, A MOĆI ĆE SE ISKORISTITI DO 15. NOVEMBRA
Srijeda, 27.05.2020.
BIH
KOŠARAC: SNSD POKAZAO SNAGU OTVARANJEM DISCIPLINSKOG POSTUPKA
Srijeda, 27.05.2020.