Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 14.12.2019.
U ISTOČNOM SARAJEVU PROMOVISANA KAMPANJA O ZAUSTAVLJANJU PROSJAČENJA
Ponedeljak, 12.08.2019. | Princip News
 U Istočnom Sarajevu danas je predstavljena kampanja "Zaustavimo prosjačenje - suzbijanje diskriminacije nacionalnih manjina i grubog kršenja prava djece" kojom se nastoje razbiti predrasude o Romima i zaustaviti diskriminacija pripradnika romskog naroda.

U okviru kampanje, policijski službenici su građanima Istočnog Sarajeva dijelili letke Udruženja "Mreža žena MUP-a Republike Srpske - Mreža policajki jugoistočne Evrope". 

Predstavnik ovog udruženja Dijana Ivanović Simeunović navela je da se kampanja sprovodi u okviru projekta "Dijalog za budućnost" koji realizuju UNDP, Unesko i Unicef, u saradnji sa Predsjedništvom BiH. 

Ona je ukazala na to da se za prosjačenje mogu prekršajnim nalogom sankcionisati punoljetna lica, dok je mnogo veći problem izrabljivanje maloljetnika. 

"Sve češće imamo slučajeve izrabljivanja djece za prosjačenje. U prevenciju ove pojave često su uključene i druge službe, prvenstveno centri za socijalni rad. Po pitanju prosjačenja maloljetnika policija može vrlo malo da uradi", rekla je Simeunovićeva. 

Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske prosjačenje spada u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih kategorija. 

Prema odredbama ovog zakona, onaj ko prosjači ili navodi druge na prosjačenje biće kažnjen novčanom kaznom od 200 KM do 800 KM, dok su za navođenje na prosjačenje maloljetnika ili duševno bolesnog lica predviđene novčane kazne od 400 KM do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
MLADE SEKCIJE ZASLUŽUJU DESETKU: RUKOMETNI SAVEZ SRPSKE SVE VIŠE JAČA
Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske u Bijeljini istaknuto je zadovoljstvo urađenim u dosadašnjem periodu. T...
U PALAMA OBILJEŽENO 90 GODINA ALPINIZMA NA ROMANIJI
U Palama je večeras obilježeno 90 godina alpinizma na Romaniji, a proslavi jubileja prisustvovali alpinisti iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH ...
U VITEZU ŠEST MEDALJA ZA SLAVIJU
Mladi borci Džudo kluba "Slavija" danas su osvojili šest medalja na Međunarodnom turniru "Vitez open 2019". Srebrne medalje za klub iz Isto...
USKORO PREMIJERA NOVOG RUSKOG FILMA SA BIKOVIĆEM (VIDEO)
Poslijee premijernog prikazivanja filma u Moskvi, u Beograd stiže ruska hit komedija "Sluga" sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi. Premijera ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
NEŠIĆ: PROTIV BOŽOVIĆA JE GRUPICA U DNS KOJA JE PREDLOŽILA TINTORETA
Petak, 13.12.2019.
Republika Srpska
DIJANA GRAHOVAC NAPUSTILA SDS
Petak, 13.12.2019.
BIH
MLAĐEN BOŽOVIĆ JOŠ JEDAN KANDIDAT DNS-a ZA FUNKCIJU MINISTRA
Petak, 13.12.2019.