Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Nedelja, 18.08.2019.
U ISTOČNOM SARAJEVU PROMOVISANA KAMPANJA O ZAUSTAVLJANJU PROSJAČENJA
Ponedeljak, 12.08.2019. | Princip News
 U Istočnom Sarajevu danas je predstavljena kampanja "Zaustavimo prosjačenje - suzbijanje diskriminacije nacionalnih manjina i grubog kršenja prava djece" kojom se nastoje razbiti predrasude o Romima i zaustaviti diskriminacija pripradnika romskog naroda.

U okviru kampanje, policijski službenici su građanima Istočnog Sarajeva dijelili letke Udruženja "Mreža žena MUP-a Republike Srpske - Mreža policajki jugoistočne Evrope". 

Predstavnik ovog udruženja Dijana Ivanović Simeunović navela je da se kampanja sprovodi u okviru projekta "Dijalog za budućnost" koji realizuju UNDP, Unesko i Unicef, u saradnji sa Predsjedništvom BiH. 

Ona je ukazala na to da se za prosjačenje mogu prekršajnim nalogom sankcionisati punoljetna lica, dok je mnogo veći problem izrabljivanje maloljetnika. 

"Sve češće imamo slučajeve izrabljivanja djece za prosjačenje. U prevenciju ove pojave često su uključene i druge službe, prvenstveno centri za socijalni rad. Po pitanju prosjačenja maloljetnika policija može vrlo malo da uradi", rekla je Simeunovićeva. 

Zakonom o javnom redu i miru Republike Srpske prosjačenje spada u grupu prekršaja protiv interesa maloljetnika i drugih kategorija. 

Prema odredbama ovog zakona, onaj ko prosjači ili navodi druge na prosjačenje biće kažnjen novčanom kaznom od 200 KM do 800 KM, dok su za navođenje na prosjačenje maloljetnika ili duševno bolesnog lica predviđene novčane kazne od 400 KM do 1.200 KM ili kazna zatvora do 40 dana. 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U 12 OSNOVNIH ŠKOLA U SRPSKOJ DIGITALIZACIJA UDŽBENIKA GEOGRAFIJE
U 12 osnovnih škola u Republici Srpskoj tokom prvog polugodišta školske 2019/2020. godine biće realizovan pilot-projekat digitalizacije sadrža...
AMBASADORI SAD I BRITANIJE U POSJETI KOD KOMŠIĆA UOČI SJEDNICE PREDSJEDNIŠTVA BIH
Neće biti sastanka predsjednika SDA, HDZ BiH i SNSD Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Milorada Dodika prije zakazane sjednice Predsjedništ...
PROGNOZA ZA NAREDNU SEDMICU
 Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab, istočnog i sjeveroistočnog smjera. U Hercegovini vjetar jugozapadnog smjer...
AUTOM USMRTILA PJEŠAKA U DOBOJU
Sedamdesetšestogodišnji pješak P.N. iz dobojskog mjesta Pločnik podlegao je povredama nakon što ga je u tom mjestu udario pasat. Za volanom...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Istočno Sarajevo
OPŠTINA ISTOČNA ILIDŽA DODIJELILA 13 STIPENDIJA
Subota, 17.08.2019.
Republika Srpska
POMOZIMO MILICI DA POBIJEDI TEŠKU BOLEST (FOTO)
Petak, 16.08.2019.
BIH
MARKO VUJOVIĆ V.D. UPRAVNIK ZATVORA U VOJKOVIĆIMA
Subota, 17.08.2019.