Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 14.08.2020.
U PALAMA OBILJEŽENO 90 GODINA ALPINIZMA NA ROMANIJI
Subota, 14.12.2019. | Princip News
U Palama je večeras obilježeno 90 godina alpinizma na Romaniji, a proslavi jubileja prisustvovali alpinisti iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva /PED/ "Romanija" sa Pala Radoje Vojvodić rekao je novinarima da je alpinizam "rođen" na Đevi, jednom od vrhova Romanije kojeg su 1929. godine osvojila dvojica alpinista.

On je naveo da je alpinizma jedan od najtežih i najatraktivnijih grana u planinarstvu, a da je Romanija čuveni centar za alpinizam u bivšoj Jugoslaviji, gdje ima klinova starih i do 50 godina koji su još u funkciji.

"Imamo prestižne stijene kod Novakove pećine, Mjedenik, Crvene stijene", naveo je Vojvodić.

On je istakao da je Planinarski savez Srpske 2010. godine formirao nastavni Centar za alpinizam i slobodno penjanje, a dio poligona se nalazi u Rogoušićima i kod pećine Orlovača, te podsjetio da su održana tri ljetna kursa alpinizma.

Prema njegovim riječima, opšina Pale je jedna od rijetkih opština u BiH koja je stijene za potrebe poligona prenijela na PED "Romanija" da gazduju.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović kaže da mu je drago što je sa prijateljima prisustvovao proslavi ovog jubileja i da je saradnja sa Republikom Srpskom u posljednje tri godine intenzivirana.

"U avgustu 2017. godine potisali smo memorandum o saradnji sa Planinarskim savezom Srpske i na taj način stekli pravni osnov za dalji razvoj dva saveza. Prošle godine bio je ljetni alpinistički kurs na Romaniji, a nastavićemo sa organizacijom zimskih alpinističkih kurseva po Crnoj Gori", rekao je Bulatović.

Alpinista Izahrudin Isaković iz Sarajeva rekao je da je prije četiri godine osvojio romanijske stijene, a da je prije 30 godina na Romaniji završio alpinistički kurs.

"Smatram da je Romanija, osim poligona za razvoj alpinizma, može biti razvojna šansa za opštinu Pale. Najbolje bi bilo kada bi bio organizovan godišnji skup na ovoj planini s ciljem dovođenja što više alpinista, planinara", istakao je Isaković.

Obilježavanje jubileja organizovali su Planinarski savez Republike Srpske i PED "Romanija" iz Pala.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
JUGOVIĆ: VLADA SRPSKE ULOŽILA 80 MILIONA KM U OPŠTINU PALE
Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je danas da je Vlada Republike Srpske uložila skoro 80 miliona KM u ovu lokalnu zajednicu i najavi...
ĆOSIĆ: SNSD OČEKUJE APSOLUTNU VLAST U IZBORNOJ JEDINICI OSAM
Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izrazio je danas uvjerenje da će ova stranka na lokalnim izborima osvojiti ...
U BIH SUTRA PROMJENLJIVO OBLAČNO, MJESTIMIČNO KIŠA
U Republici Srpskoj i Federaciji BiH sutra se očekuje promjenljivo oblačno vrijeme, mjestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, te najviš...
U HRVATSKOJ NAJGORE OD POČETKA EPIDEMIJE, 208 NOVIH SLUČAJEVA VIRUSA KORONA
U Hrvatskoj je u protekla 24 časa registrovano 208 novozaraženih virusom korona od 1.249 testiranih, što je rekordan broj u jednom danu od poče...
MERIDIAN DRUGI BANER
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
MERIDIAN DRUGI BANER
Istočno Sarajevo
NA JAHORINI UHAPŠENI DRŽAVLJANI SRBIJE, CRNE GORE I LICE SA PALA
Četvrtak, 13.08.2020.
Republika Srpska
ĐACI 1.SEPTEMBRA SJEDAJU U KLUPE UZ POŠTOVANJE MJERA?
Četvrtak, 13.08.2020.
BIH
SARAJEVO: UBIJEN MUŠKARAC, RANJENA ŽENA
Četvrtak, 13.08.2020.