Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 25.01.2020.
U PALAMA OBILJEŽENO 90 GODINA ALPINIZMA NA ROMANIJI
Subota, 14.12.2019. | Princip News
U Palama je večeras obilježeno 90 godina alpinizma na Romaniji, a proslavi jubileja prisustvovali alpinisti iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Predsjednik Planinarsko-ekološkog društva /PED/ "Romanija" sa Pala Radoje Vojvodić rekao je novinarima da je alpinizam "rođen" na Đevi, jednom od vrhova Romanije kojeg su 1929. godine osvojila dvojica alpinista.

On je naveo da je alpinizma jedan od najtežih i najatraktivnijih grana u planinarstvu, a da je Romanija čuveni centar za alpinizam u bivšoj Jugoslaviji, gdje ima klinova starih i do 50 godina koji su još u funkciji.

"Imamo prestižne stijene kod Novakove pećine, Mjedenik, Crvene stijene", naveo je Vojvodić.

On je istakao da je Planinarski savez Srpske 2010. godine formirao nastavni Centar za alpinizam i slobodno penjanje, a dio poligona se nalazi u Rogoušićima i kod pećine Orlovača, te podsjetio da su održana tri ljetna kursa alpinizma.

Prema njegovim riječima, opšina Pale je jedna od rijetkih opština u BiH koja je stijene za potrebe poligona prenijela na PED "Romanija" da gazduju.

Predsjednik Planinarskog saveza Crne Gore Dragan Bulatović kaže da mu je drago što je sa prijateljima prisustvovao proslavi ovog jubileja i da je saradnja sa Republikom Srpskom u posljednje tri godine intenzivirana.

"U avgustu 2017. godine potisali smo memorandum o saradnji sa Planinarskim savezom Srpske i na taj način stekli pravni osnov za dalji razvoj dva saveza. Prošle godine bio je ljetni alpinistički kurs na Romaniji, a nastavićemo sa organizacijom zimskih alpinističkih kurseva po Crnoj Gori", rekao je Bulatović.

Alpinista Izahrudin Isaković iz Sarajeva rekao je da je prije četiri godine osvojio romanijske stijene, a da je prije 30 godina na Romaniji završio alpinistički kurs.

"Smatram da je Romanija, osim poligona za razvoj alpinizma, može biti razvojna šansa za opštinu Pale. Najbolje bi bilo kada bi bio organizovan godišnji skup na ovoj planini s ciljem dovođenja što više alpinista, planinara", istakao je Isaković.

Obilježavanje jubileja organizovali su Planinarski savez Republike Srpske i PED "Romanija" iz Pala.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DAČIĆ: TAKSE I KAMPANJA NE MOGU DA SE POREDE
Takse za srpske proizvode uvedene u Prištini i kampanja Beograda protiv nezavisnosti samoproglašenog Kosova ne mogu da se porede i stavljaju u is...
ISTOČNO SARAJEVO: SAOBRAĆAJNA NESREĆA U HILANDARSKOJ ULICI (FOTO)
U Hilandarskoj ulici u Istočnom Sarajevu jutros je došlo do saobraćajne nesreće. Prema prvim informacijama, u sudaru tri automobila načinje...
IZGRADNJA GRANIČNOG PRELAZA BRATOLJUB POČINJE U FEBRUARU
Izgradnja graničnog prelaza kod mosta "Bratoljub", koji povezuje BiH i Srbiju, trebalo bi da počne u februaru, rečeno je u Upravi za indirektno ...
JOKIĆ ODRŽAO ČAS KOŠARKE U NJU ORLEANSU (VIDEO)
Košarkaši Denver Nagetsa savladali su Nju Orleans Pelikanse 113:106 na gostovanju. Povredama desetkovane Nagetse je opet predvodio fantastičn...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEHOVAC: STANICA POLICIJE ISTOČNA ILIDŽA USKORO U NOVIM PROSTORIJAMA
Četvrtak, 23.01.2020.
Republika Srpska
ĐOKIĆ: IZ PARTIJE ISKLJUČENI SKOKO, SELAK I SAVANOVIĆ
Petak, 24.01.2020.
BIH
SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU PROTIV MILOMIRA SAVČIĆA
Petak, 24.01.2020.