Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Izložba u I.N.Sarajevu: Osam vijekova Mitropolije dabrobosanske

26 Decembar 2021
1 min.
Izložba u I.N.Sarajevu: Osam vijekova Mitropolije dabrobosanske

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo otvorena je izložba “Osam vijekova Mitropolije dabrobosanske” Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski”. Izložba je, s blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, postavljena sa ciljem obilježavanja jubileja osamsto godina od osnivanja ove eparhije, tada Dabarske episkopije.

Dabarsku episkopiju osnovao je Sveti Sava, prvi srpski arhiepiskop u dabarskoj oblasti sa sjedištem u manastiru Banja na Limu.

Izložbu, koja je otvorena juče, čine radovi polaznika škole ikonopisa – ikone, pejzaži crkava, kao i portreti mitropolita dabrobosanskih.

Izložba je otvorena do 5. januara 2022. godine.

Pravoslavni centar za mlade zahvalio je Ministarstvu kulture i informisanja Srbije, Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara, Sekretarijatu za vjere Vlade Republike Srpske, gradu Istočno Sarajevo, opštinama Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, te kompaniji “Vitinka”, koji su pomogli održavanje izložbe i rad Pravoslavnog centra za mlade.

Povezani članci

U utorak na Palama projekcija filma o Jeni Ligtemberg

Projekcija filma “Jeni, malo svjetlo sa zapada” biće održana u utorak, 25. januara, na Palama povodom smrti velike humanitarke iz Holandije Jeni Ligtemberg, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske. “Dan nakon pravoslavnog Božića, 8. januara u 92. godini u Amsterdamu je preminula je Jeni Ligtemberg, nosilac ordena Krsta milosrđa, kojim ju je odlikovao predsjednik Republike […]

Spot “Jedina Srpska” ponovo ukljonjena sa “Jutjuba”

Spot za pjesmu “Beogradskog sindikata” i Danice Crnogorčević “Jedina Srpska” ponovo je uklonjen sa društvene mreže “Jutjub” zbog novih prijava, ali se radi na rješavanju problema, objavio je Feđa Dimović iz “Beogradskog sindikata”. Dimović je naveo da je “Jutjub” uklonio ovaj spot na kanalima “Beogradskog sindikata” i Crnogorčevićeve. “Trenutno pokušavamo da rešimo problem i nadamo […]