Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Izvedena najveća vježba Vojske Srbije u noćnim uslovima (FOTO)

23 Jun 2021
3 min.
Izvedena najveća vježba Vojske Srbije u noćnim uslovima (FOTO)

 Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske uz podršku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane /RViPVO/ je na poligonu “Pasuljanske livade” uspješno izvelo do sada najveću vježbu Vojske Srbije u noćnim uslovima.


U vježbi su sinoć izvedene složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od nedavno usvojena u naoružanje Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Vježba je realizovana u okviru Združene taktičke vježbe sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021”.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović odao je priznanje Kopnenoj Vojsci i Ratnom Vazduhoplovstvu za realizaciju sadržajne i po mnogim aspektima bezbjednosno rizične vježbe.

On je poručio građanima Srbije da je Vojska u stanju da izvrši sve svoje borbene zadatke uključujući i one koji se izvode noću u složenim meteorološkim uslovima.

“Vojska Srbije u poslednjih sedam dana u visokom intenzitetu izvodi svoje vežbovne aktivnosti u vazdušnom prostoru, na vodi, odnosno plovnim unutrašnjim putevima, i na kopnu”, izjavio je general Mojsilović.

On je izrazio zadovoljstvo ne samo zbog ostvarenim vatrenim dejstvom, nego i ukupnim taktičkim i borbenim radnjama.

“Kopnena vojska ovim dokazuje da i u noćnim uslovima može da izvodi svoja borbena dejstva ne samo u odbrambenim operacijama, nego i u napadnim operacijama i to je nešto što učvršćuje poverenje u borbenu tehniku sa kojom raspolaže Kopnena vojska i RViPVO i stvara poverenje u sve zadatke koje realizuje Vojska Srbije”, ocijenio je Mojsilović.

On je podsjetio da su vježbovne aktivnosti započele prije sedam dana, provjerom borbene gotovosti cjelokupne Vojske Srbije.

Prema njegovim riječima, predstoji još dio aktivnosti u Bazi “Jug” i najsadržajniji i najdinamičniji dio združeno-taktičke vježbe “Munjeviti udar”, koji će biti izveden 27. juna na Privremenom poligonu “Pešter”.

Jedinicama Treće brigade sinoć su sadejstvovali i pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i PVO, tenkovski bataljon T-72 MS, oklopno-izviđački bataljon BRDM-2M, dio jedinica Mešovite artiljerijske brigade i pripadnici Vojnotehničkog instituta sa sredstvima iz razvojnog programa Odbrambene industrije Srbije.

Učesnici taktičke vježbe prikazali su odbranu rejona u noćnim uslovima, kombinacijom manevra vatrom i pokretom.

U toku izvršavanja borbenih dejstava pod okriljem noći, pripadnici vojske su se oslanjali na savremene optoelektronske sisteme za osmatranje i gađanje u noćnim uslovima.

Korištena su oklopna borbena vozila točkaši “Lazar 3”, PASARS, “Pancir S-1”, BRDM-2MS, na tenkovima T-72MS, borbenim vozilima pješadije i drugim sredstvima iz razvoja, helikopterima H-145 i Mi-35, te bespilotnim vazduhoplovima SN-92 i “vrabac”.

Za rješavanje dodjeljenih zadataka noću, ostatku taktičke grupe podršku je pružala vatrena grupa koja je pored vatrene podrške odbrane, uz pomoć osvjetljavajućih projektila osvjetljavala bojište i omogućavala sigurne pogotke.

Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem “Munjeviti udar 2021”, u organizaciji Kopnene vojske Vojske Srbije, na osam lokacija širom Republike Srbije izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.

Cilj je provjera operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost građana Srbije. 

SRNA

Povezani članci

Dačić: Beograd trpi pritiske zbog najavljene sjednice o NATO agresiji

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Beograd trpi pritiske zbog najavljene sjednice Savjeta bezbjednosti UN o NATO agresiji na SR Jugoslaviju koja je zakazana za večeras u NJujorku, a koja vjerovatno neće biti ni održana. “Sednica će biti zakazana za neki drugi dan, a uopšte je pitanje da li će ova tačka […]

Uhapšeno lice nakon otkrivanja plantaže marihuane

 Policija je u Nikšiću uhapsila lice čiji su inicijali D.Đ. /45/, nakon što je pronađena plantaža marihuane u nikšićkom mjestu Vir. Lice čiji su inicijali D.Đ. osumnjičeno je za krivično djelo neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droge, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore. Policija je u oktobru 2023. godine pronašla zasad od […]