Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Jagodić: Rogatica opština velikih potencijala

10 Septembar 2021
5 min.
Jagodić: Rogatica opština velikih potencijala

Rogatica, poznata po brendiranom krompiru, atletičarima i prirodnim ljepotama, lokalna je zajednica koja dosta ulaže u poljoprivredu, sport i obrazovanje, sve s ciljem da obezbijedi bolje uslove za život njenih građana. U toku je ralizacija jednog od najvećih poslijeratnih infrastrukturnih projekata, a rijč je o vodosnabdijevanju naselja Plješevica, Ćemanovići i Seljani, vrijednosti oko milion maraka. O ovom i ostalim događajima u Rogatici za Princip news govorio je načelnik opštine Milorad Jagodić.

Princip: Gospodine Jagodiću, za početak nam recite šta se trenutno radi u Rogatici, koji su to najvažniji projekti?

Jagodić: S obzirom da je godina na izmaku, nastojimo da privedemo kraju sve ono što smo planirali u ovoj godini, i strategijom i radom načelnik. U toku je realizacija velike investicije, a riječ je o vodosnabdijevanju Plješevice, Ćemanovića i Seljana, vrijednosti oko milion maraka. Završavamo projekte koje smo započeli prošle godine, a to je izgradnja aletske staze na sportskom terenu, šetalište uz samu Rakitnicu, rekonstrukcija zgrade opštine, ovih dana završavamo uređenje prostora srednje škole. U osnovnoj školi smo završili rekonstrukciju krova, fasade i utopljavanje objekta. Uredićemo objekat Policijske stanice, fiskulturnu salu koju koristi srednja škola. Ovih dana radnimo i na elektrosnabdijevanju Crkvina. Trenutno smo u fazi pripreme budžeta za narednu godinu. Trudićemo se da i iduće godine nastavimo sa investicionim ulaganjem i da Rogaticu učinimo što boljom za život.

Princip: Kada je riječ o poljoprivredi i prviredi, da li opština pomaže i izdvaja neke podsticaje?

Jagodić: Ova godina je po pitanju poljoprivrede ekstremna, zbog visokih temperatura prinosi će biti značajno smanjeni. Najviše koristi imamo od proizvodnje krompira, a ove godine će sve biti umanjeno. Moram napomenuti da smo se dobro organizovali kada je u pitanju proizvodnja mlijeka, zahvaljujući kompaniji Pađeni koja se na ovim prostorima pojavila kao saradnik proizvođača. Malo više radimo kampanjski, učestvujemo u finansiranju ili mehanizacije, priplodnih grla, sjemenskih paketa… Ovih dana radimo na projektu nabavke oko 40 plastenika. Pedeset odsto će učestovati opština,a 50 dobijamo od donacije koja ide preko ministarstva. Još uvijek nismo uveli stimulaciju neke proizvodnje kroz količinu i tokom čitave godine, kao što je npr. mijeko, a planiramo da u tom prostoru napravimo stimulaciju koja bi bila karakteristična i vezana za proizvodnju po kilogramu.

Princip: Šta to Rogatica ima da ponudi u turizmu, čime može da se pohvali?

Jagodić: Ovaj prostor ima svoje prirodne ljepote. A nalazimo se i između dvije značajne turističke destinacije. S jedne strane je tu Jahorina, koja pored zimske, sada već nudi i ljetne sadržaje, a s druge strane graničimo sa opštinom Višegrad u kojoj imamo kanjon Drine i izlazimo na dva jezera. Prošle godine smo radili na kompleksu Stari Brod, gdje smo od 1941. do 1945.godine izgubili preko 6.000 žitelja Olova, Han Pijeska, Sokoca, Sarajeva, Rogatice. Trudimo se da animirano narod da posjete tu destinaciju zbog poštovanja prema žrtvama. U domenu vjerskog turizma tu su Crkvine. Zatim je tu planinarenje, poznati smo po velikom broju stećaka. Imamo dosta ideja koje ćemo u narednom periodu realizovati.

Princip: Kakva je situacija u oblasti sporta i obrazovanja? I na koji način opština stimuliše ostanak mladih?


Jagodić: Rogatičani su jako uspješni u atletici i prepoznali su taj sport kao svoj. Upravo zbog toga, ovih dana završavamo atletsku stazu na Sportskom centru, presvlačimo je tartanom i napravićemo uslove da budu i za takmičenje i za treninge. Započeli smo izgradnju sportske dvorane kapaciteta oko 800-900 mjesta. U narednom periodu ćemo imati prostor za sportske sadržaje. Imamo otvoreni bazen, pomoćni i glavni fudbalski stadion, terene za košarku. Uspješni smo svuda, ali čini mi se da smo najuspješniji u atletici. Trudimo se da napravimo klimu da mogu da mladi mogu da troše svoju energiju kroz sport. Rogatica, kao i ostale male lokalne zajednice najveći problem imaju sa radnim mjestima. Svi koji u svojoj opštini ne nađu posao, oni moraju ići dalje. Trudimo se podršku pružimo svim ljudima. Stimulišemo vantjelesnu oplodnju, finansiramo u neograničenom broju puta, stimulišemo rođenje djeteta sa 1.000 maraka, imamo savremeno obdanište. Rekonstruisali smo osnovu i srednju školu, isplaćujemo stipendije za 150 studenata po 120KM, a imamo cilj da iznos povećamo na 150KM. Trudimo se da nakon završenog fakulteta mladima pružimo makar odrađivanje pripravničkog staža, a zaposljavamo koliko imamo prostora. Ono što najviše zabrinjava i nas i ostale manje sredine je odlazak čitavih porodica.

Princip: Pored odlaska ljudi, sa kojim se još problemima suočava opština i na koji način to rješava?

Jagodić: Naš najveći problem je što smo postali opština sa malim broje stanovnika. Mi smo lokalna zajdnica koja je imala 25.000 ljudi, sa sada imamo oko 11.000. Migracija je bilo i ranije, ali protekli rat je to pospiješio. Ta statistika nas sputava za dalji napredak. Mi smo imali raznovrsnu privrednu strukturu. Malo novca koji se vrti ovde, malo stanovnika, ulaganja, potrošnje, to su nam problemi. Pratimo natalitet, prošle godine smo imali 124 novorođene djece, što je najviše u posljednjih nekoliko godina. Nadamo se da će taj trend rasta rođenja djece da se nastavi. Sve je vezano za broj stanovnika, ukoliko ima ljudi, dođe se do ideja, nađe se rješenje svih problema.

Povezani članci

Ljevnaić: Jahorina najveći potencijal u regionu (VIDEO)

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić u ekskluzivnom razgovoru za princip.news govori o aktuelnoj zimskoj sezoni na Jahorini. Jahorina jedan od rijetkih evropski ski centara koji su ove zime već 115. dana neprekidno organizuju skijanje. “Volim prirodu, a skijanje je samo jedan dio ljubavi prema prirodi. Skijanje je sastavni dio mog života i filozofija života.”, […]

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, o izborima u Rusiji: I nagradnim igrama mame glasače

Izborni proces u Rusiji omogućava svim učesnicima, predstavnicima kandidata i političkih partija, te nevladinih organizacija, da permanentno prate glasanje, čak i uz korišćenje video-nadzora na svakom biračkom mjestu, rekao je “Glasu Srpske” poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica, koji je bio i posmatrač na izborima u Rusiji. Navodi da je nastavljena praksa iz […]