Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Jedna od najljepših srpskih glumica je dijete sa Kozare – Diana Budisavljević spasila je pakla ustaškog logora!(FOTO/VIDEO)

24 Septembar 2021
3 min.
Jedna od najljepših srpskih glumica je dijete sa Kozare – Diana Budisavljević spasila je pakla ustaškog logora!(FOTO/VIDEO)

Među onima koje je Diana Budisavljević spasla od smrti u ustaškom logoru bila je i mala Božidarka, koja je odrastala ne sećajući se ranog detinjstva i ne znajući ko je, piše Glossy.

Glumica Božidarka Frajt igrala je u ostvarenjima “Užička republika”, “Živa istina”, “Visoki napon”, “Ritam zločina” i mnogim drugim, a prva je jugoslovenska glumica koja je se na filmu pojavila u bikinu, osvajačica brojnih regionalnih priznanja i žena o čijoj se lepoti i talentu i dalje priča.

Mnogo se toga o njoj saznalo na vrhuncu Božidarkine karijere, ali je ona sama ključne detalje iz svoje biorgafije saznala tek kad je imala 36 godina ― da je rođena u srpskoj porodici Grublješića 1940. godine u kozarskom selu Velika Žuljevica, da su joj ustaše streljale majku Vidu kad je Božidarka imala manje od dve godine, da je njen otac Bogdan poginuo u borbi, da je deportovana u dečiji logor u Sisku i da je potom završila u zagrebačkom prihvatilištu Crvenog krsta. Tamo su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt.

Božidarka Frajt

Kako je zapisano u dokumentima, Frajtovi su “na izdržavanje i odgoj” uzeli dete s brojem 527 i dali joj svoje prezime i srećno detinjstvo.

Njena tetka Dara, posle Drugog svetskog rata je radila u bolnici u Bjelovaru kao medicinska sestra, a tamo je čula jednu emotivnu ratnu priču: o ženi iz njenog sela koja je streljana i kojoj je oduzeta ćerka, a ispostavilo se da priča o Vidi Grublješić, Božidarkinoj majci. Tada je Dara počela da traga za devojčicom, ali bez uspeha: sve dok je jednom prilikom nije ugledala na ekranu i shvatila da je lepa glumica Vidino deto.

Božidarka nije često pričala o ovom bolnom i šokantnom saznanju, ali je jednom prilikom za Radio Beograd istakla svoju zahvalnost Frajtovima.

Božidarka Frajt

― Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete od četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu ― rekla je ona 1979. godine.

Božidarka danas živi u Zagrebu, a u novembru će proslaviti 81. rođendan. Ponosna je majka dvoje dece i još ponosnija baka, a njena ćerka je hrvatska glumica Bojana Gregorić Vejzović, koja je jednom prikom pričala o ovom potresnom detalju iz Božidarkinog života.

Božidarka Frajt

― Njen put je bio i više nego težak, a njena volja i radost življenja više nego snažni. Hrabri ljudi koračaju napred i ne okreću se prema tuzi prošlosti, već obasuti bleskom neraspoznatljive budućnosti srčano kroče s verom da sutra uvek može biti bolje… Eto, to je moja mama ― rekla je Bojana i na pitanje može li da zamisli da se danas dogodi nešto tako rekla: ― Ne daj bože! Strahota, nasiljesiročad… Nikad više, ne ponovilo se…

Povezani članci

CVIJET koji SIMBOLIŠE VASKRS: Privlači blagostanje, a poklanja se kao izraz ljubavi

Legenda kaže da je đurđevak nastao od suza Bogorodice prolivenih pored krsta na kojem je razapet Isus Hrist. Zato se smatra važnim cvetom za hrišćane pa je velika sreća kad procveta dovoljno rano da se može uneti u kuću za Uskrs. Za ovaj nežni skromni cvet vezuju se mnoga verovanja, a žene posebno vole njegov […]

Danas je svjetski dan braće i sestara: Neraskidiva veza

Danas je svjetski dan braće i sestara. Danas posvetite dan svome bratu ili sestri, nazovite ih, popijte kafu, družite se ili ih jednostavno nazovite i recite koliko su vam važni. Miloš. Elena. Tara. Danilo. Svi oni imaju nešto zajedničko, odnosno, imaju brata ili sestru. Kažu odrastanje uz njih je značilo je igru ali i uživanje […]