Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

Kako da vam orhideja cvjeta tokom cijele godine

30 Mart 2023
2 min.
Kako da vam orhideja cvjeta tokom cijele godine

Većina ljubitelja orhideje zna osnovne stvari oko njenog održavanja.

Svima je poznato da orhideju treba staviti na svijetlo mjesto gdje nema direktnog sunca i propuha, na temperaturu oko 20 stepeni Celzijusa.

Orhideja se zalijeva se odstajalom vodom, i to tek kada se supstrat dobro osuši. Kod svakog drugog ili trećeg zalijevanja dobro je dodati sredstvo za prihranjivanje.

Listove prilikom svakog zalijevanja treba skvasiti sa obje strane vodom, što će pomoći da se sa njih skine prašina.

Ako ste odlučili biljku odrezati nakon cvjetanja, treba je skratiti do trećeg izboja, jer tu će potjerati nova grančica i valja se nadati da će biti puna pupoljaka.

I upravo je to svima najveća želja, da nam orhideja cvjeta, ako je moguće cijele godine, ali rijetkima to i uspjeva.

Jedan YouTube korisnik je sa svojih 1,4 miliona pretplatnika podijelio praktičan trik za koji tvrdi da djeluje.

Uz zdravu orhideju, sve što vam treba je:

  • glavica bijelog luka,
  • tegla zapremnine jedne litre,
  • litre vode.

Bijeli luk narežite i stavite u teglu, a potom u nju ulijte i vodu, dobro zatvorite i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom mjestu, piše “Gloria.hr“.

Sutradan procijedite i zalijevajte orhideju dobijenom tečnošću kao i inače.

U prirodi orhideje rastu na stablima ili uz korijenje drveća pa njihovo korijenje uglavnom ne dolazi u dodir sa zemljom. U prirodi se brzo isušuje, posebno ako ga obasjava sunce, što je važno znati radi uspješnog uzgoja.

Agencije

Povezani članci

Moćni prirodni antibiotik: Ovaj napitak pomaže kod upale mokraćne bešike

Ko god je imao upalu mjehura, zna koliko ona bolna i uporna može biti. Prisutan je osjećaj kao da morate mokriti iako to nikako ne uspijevate, probadajuća bol i pritisak. Neki prirodni antibiotici mogu efikasno pomoći kod upale bešike. Za infekcije urinarnog trakta, odnosno upalu mjehura u 90 odsto slučajeva krivcem se smatra uropatogena bakterija E. […]

Ovako posadite paradajz: Trik da bude otporan na bolesti i rađa kao lud

Vjerovatno ste čuli od pojedinih baštovana kako je duboko sađenje paradajza apsolutno neophodno. Možda vam je čudno kada vidite da neko “zatrpava” rasad paradajza bukvalno do listova, ali to je stvarno obavezno ako želite bolji prinos paradajza. Donosimo vam dva načina na koja možete da posadite paradajz koji će biti otporan na bolesti, a koji […]