Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Kako razgovarati sa adolescentima? (VIDEO)

21 Jun 2021
2 min.
Kako razgovarati sa adolescentima? (VIDEO)

Ukoliko adolescenti nisu pravilno usmjereni, vrlo lako mogu doći u neprijatne životne situacije i stanja iz kojih često sami ne mogu naći izlaz.

Većina obrazaca ponašanja koji se formiraju u adolescenciji, postaju karakteristike ličnosti kada odraste.

Period adolescencije, tj. prelazak iz djetinjstva u zrelo doba života, znači srce mladosti, gdje dolazi do burnih promjena kod mladih, kako intelektualnih, tako i emotivnih , socijalnih i fizičkih, kaže pedagog u Srednjoškolskom centru Pale Bojana Gutalj.

“Mladi su u sukobu sa svojim interesima, željama, realnostima, tragaju za vlastitim identitetom. U školi se mi suočavamo sa raznim problemima, koji zaista na kraju nemaju neki loš ishod i mi pokušavamo da ih riješimo”, navodi Gutaljeva.

Važno je naglasiti da je svaki problem rješiv ukoliko se o njemu razgovara.

“Bude raznih situacija. Imamo djecu koja su jako zatvorena, do kojih ne možemo da dopremo ni iz prvog, drugog ni iz trećeg pokušaja, a ima djece koja sama dođu pa se požale. Nastojimo da sa roditeljima imamo korektan i otvoren odnos, oni nam dosta pomognu. Ako je neko u problemu, treba na sve načine pokušati pomoći”, dodaje Gutaljeva.

Jedan od čestih problema kod adolescenata je prerano stupanje u seksualne odnose. Ukoliko dođe do maloljetničke trudnoće, tu značajnu ulogu ima organ starateljstva koji treba da zaštiti i pripremi maloljetnio lice i porodicu na dolazak novorođenčeta.

Socijalni radnik Slađana Kavardija navodi da se dešavaju situacije kada porodica i maloljetno lice ne žele da prihvate novorođenče.

“To je dodatna, otežavajuća okolnost u radu organa starateljstva i tada smo u obavezi da zaštitimo i preduzmemo druge radnje, što znači smještaj u drugu, srodničku, hraniteljsku ili starateljsku porodicu i u konačnici, ako nemamo neki drugi izbor, i smještaj u dom za nezbrinutu djecu, sve do donošenja nekog boljeg rješenja za novorođenče”, kaže Kavardijeva.

Iako su putem medija stalno izloženi sadržajima povezanim sa seksualnošću, adolescentima zapravo nedostaju pouzdane i tačne informacije na koje se mogu osloniti.

“Mislim da multisektorski timovi i generalno škole, centri za socijalni rad, centri za mentalno zdravlje, predstavnici zdravstvenih ustanova mogu napraviti jedan kvalitetan program rada u smislu edukacije i preventivnog djelovanja”, zaključuje Kavardijeva.

Savršenog recepta nema, ali iskren odnos, razgovor i prijateljsko savjetovanje, kao i saradnja sa stručnim licima, ukoliko ima potrebe, najbolje su rješenje i put do formiranja zdrave i zrele ličnosti.

RTRS

Povezani članci

Zašto je 1. april Svjetski dan šale

Dolaskom aprila, stigao je i Svjetski dan šale, kada se mnogi trude raznim smicalicama i šalama prevariti druge. Dan šale obilježava se svake godine prvog 1.aprila, a iako je njegovo tačno porijeklo i dalje misterija, različite kulture obilježavaju ga već nekoliko vijekova. Prvoaprilska tradcija uključuje lažiranje ili praktične šale s drugima, uz popratno uzvikivanje “aprililili”. […]

Noćas pomjeranje kazaljki čas unaprijed

LJetno računanje vremena počeće noćas pomjeranjem kazaljki na časovniku za jedan čas unaprijed. Kazaljke na časovniku biće pomjerene sa 2.00 na 3.00 časa. LJetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u martu u 2.00 časa, a završava se posljednje nedjelje u oktobru.