Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Kesice čipsa uvijek poluprazne: Postoji dobar razlog za to!

19 Jun 2022
1 min.
Kesice čipsa uvijek poluprazne: Postoji dobar razlog za to!

NE varaju vas!

Iako mnogi misle da proizvođači namerno ostavljaju više “vazduha” nego čipsa u samoj ambalaži, istina je potpuno drugačija.

Sigurno ste nekada prokomentarisali koliko je smešno kupiti čips koji je više popunjen “vazduhom” nego samom grickalicom.

Na tu temu su se često žalili mnogobrojni korisnici društvenih mreža. Fotkaju ono što su kupili, na svoje profile objave poluprazne kesice i ističu da se radi o prevari proizvođača.

Pak, istina je potpuno drugačija. Proizvođači u omiljenoj grickalici namerno ostavljaju prostor iz dobrog razloga. Na taj način štite čips od štete koja može da nastane tokom transporta i grubog ophođenja.

Prilikom transporta, kesice čipsa ređaju se jedne na drugu, a “vazduh” koji se nalazi u njima je odlična zaštita da se grickalica ne uništi. S druge strane, u kesicama se ne nalazi vazduh, već azot.

Kiseonik može da dovede do kvarenja krompira, a vlaga koja se u njemu nalazi, može da učini čips gnjecavim. Kako bi se to izbeglo, proizvođači pune ambalaže azotom, koji ujedno održava čips svežim i hrskavim.

Ukoliko ste se zapitali da li je azot štetan, odahnite. Čak 78 odsto vazduha koji udišemo čini azot!

nportal.rs

Povezani članci

CVIJET koji SIMBOLIŠE VASKRS: Privlači blagostanje, a poklanja se kao izraz ljubavi

Legenda kaže da je đurđevak nastao od suza Bogorodice prolivenih pored krsta na kojem je razapet Isus Hrist. Zato se smatra važnim cvetom za hrišćane pa je velika sreća kad procveta dovoljno rano da se može uneti u kuću za Uskrs. Za ovaj nežni skromni cvet vezuju se mnoga verovanja, a žene posebno vole njegov […]

Danas je svjetski dan braće i sestara: Neraskidiva veza

Danas je svjetski dan braće i sestara. Danas posvetite dan svome bratu ili sestri, nazovite ih, popijte kafu, družite se ili ih jednostavno nazovite i recite koliko su vam važni. Miloš. Elena. Tara. Danilo. Svi oni imaju nešto zajedničko, odnosno, imaju brata ili sestru. Kažu odrastanje uz njih je značilo je igru ali i uživanje […]