Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Knjiga o ratnom putu Olge Dedijer

14 Septembar 2023
3 min.
Knjiga o ratnom putu Olge Dedijer

Profesori Nenad Suzić i Grujo Bjeković objavili su knjigu “Ratni put Olge Dedijer” o životu i ratnom putu ljekara i šefa hirurške ekipe Druge proleterske divizije Olge Popović Dedijer, koja je nakon ranjavanja na Sutjesci preminula i sahranjena na Romaniji.

Bjeković navodi za Srnu da je uvjeren da će knjiga zainteresovati javnost, a posebno one zrelije životne dobi i poodmaklih godina koji se prisjećaju priča o ovoj učesnici bitke na Sutjesci.

“Riječ je o istaknutoj ličnosti, jedinstvenoj mladoj doktorki Olgi Dedijer, koja je stručnošću, primjerom, posvećenošću i požrtvovanošću u borbi protiv najvećega zla u istoriji ljudskoga roda spasavala brojne učesnike i borce tokom Narodnooslobodilačkog rata /1941-1945/”, napominje Bjeković.

On naglašava da ova knjiga na 86 strana sažima jedan dio života Dedijerove, porijeklo, njen slavni i tragični ratni put kao hirurga, te njenog još poznatijeg ratnog druga i izabranika Vladimira Dedijera.

Tu su i okrutna i nepravedna hapšenja, bjekstva, kao i razmjene u beogradskom zatvoru i Gestapou, okupacija, bitke u vrijeme najveće ofanzive, kao i marševi u kojima su oboje hrabro i nerazdvojno učestvovali.

Bjeković podsjeća da je Dedijerova nakon ranjavanja na Milinkladama, tokom presudne bitke u Petoj neprijateljskoj ofanzivi, podlegla povredama 20. juna 1943. godine u mjestu Dikalji podno Romanije, kada se kolona sa ranjenicima sa Sutjeske, nakon proboja neprijateljskog obruča, kretala preko ove planine.

Dedijerova je, prema riječima njenih saboraca, tada rekla da bi željela da počiva u hladu crnogorične šume na Romaniji, “gdje žive hrabri i slobodoljubivi ljudi”.

“U knjizi je posebno upečatljivo opisano blisko i emotivno međusobno komuniciranje i međusobna briga i pažnja dvoje mladih – Olge Popović Dedijer i Vladimira Dedijera, koji su iza sebe imali zanimljiv i trnovit istorijski put, svoju Milicu, plod njihove nesebične ljubavi i posvećenosti”, navodi Bjeković.

Spomenik u vidu betonske figure teške dvije tone podignut je 1945, kao znak zahvalnosti naroda romanijskog kraja ovoj heroini, koja je Ukazom Predsjedništva Ustavotvorne skupštine tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije decembra iste godine posthumno odlikovana Ordenom zasluga za narod prvog reda.

O ovom spomeniku brine sokolačko Planinarsko društvo “Glasinac”.

Bjeković je naglasio da autori ove knjige zahvaljuju saradnicima koji su pronašli dio vrijedne arhivske građe.

Ove godine predstavnici SUBNOR-a Sokolac i Planinarskog društva “Glasinac” polaganjem vijenaca kod spomenika u Dikaljima obilježili su 80 godina od smrti Olge Dedijer.

Izdavač knjige “Ratni put Olge Dedijer” je Matična biblioteka iz Istočnog Sarajeva, a recenzenti profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Bisera Jeftić i redovni profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu Mladen Vilotijević.

Profesor Fakulteta fizičke kulture u Istočnom Sarajevu Grujo Bjeković napisao je 15 knjiga i više od 70 naučnih radova, a profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci Nenad Suzić 25 autorskih i sedam koautorskih knjiga.

SRNA

Povezani članci

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji ove godine obilježava 66 godina postojanja, biće održan od 21. do 29. oktobra, najavili su organizatori. Prijave za ovu prestižnu sajamsku manifestaciju koja će se održati pod sloganom “Živele knjige” još su u toku, a do sada je svoje učešće najavilo oko 400 direktnih izvođača, među kojima su i izdavači […]

Druženje pjesnika Srbije i Srpske sa osnovcima- “Pjesnici u đačkom kolu”

Finalni dio projekta Vlade Republike Srbije “Pjesnici u đačkom kolu” realizovan je danas u amfiteatru “Beli Vuk” na Tvrdimićima druženjem djece iz osnovnih škola sa ovog područja sa piscima iz Srbije i Republike Srpske, u organizaciji Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo. Predsjednik Podružnice Nedeljko Žugić zahvalio je Vladi Srbije koja je ovaj projekat […]