Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Krivično da odgovaraju živi ljudi, čija su imena uklesana u Potočarima

22 Jun 2021
2 min.
Krivično da odgovaraju živi ljudi, čija su imena uklesana u Potočarima

Udruženje građana “Istočna alternativa” pokrenuće inicijativu da krivično odgovaraju svi oni koji su preživjeli navodni genocid u Srebrenici, a imena su im uklesana na obilježje u Potočarima iako su još živi, ali ostvaruju prava po osnovu lažne pogibije, rekao je danas Srni predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović.


Pavlović je istakao da su u Memorijalnom centru većinom sahranjeni bošnjački vojnici koji su stradali u napadima na srpska sela oko Srebrenice i Bratunca od 1992. do 1995. godine čineći ogromne zločine, a vode se kao žrtve iz jula 1995. godine.

Kao primjer Pavlović je naveo činjenicu da je u Potočarima ukopan Suljo Suljagić, otac direktora tog centra Emira Suljagića, iako je on umro u decembru 1992. godine od posljedica ranjavanja pri napadu na susjedno bratunačko srpsko selo Bjelovac, a takvih je stotine ukopano u najveće vojničko groblje u BiH.

“Tu ima veliki broj ukopanih civila umrlih nakon rata, ali i žrtava unutrašnjih međumuslimanskih sukoba i /Naser/ Orićevih likvidacija pripadnika vlastitog naroda zbog neprihvatanja njegove torture, ucjena i drugih neslaganja, ali i radi preuzimanja svih novčanih tokova i šverca koji je cvjetao u Srebrenici u toku rata”, naveo je Pavlović.

Pavlović očekuje od zvaničnika i pravosuđa BiH, kao i predstavnika međunarodnih organizacija da se uključe u rješavanje ovog problema “jer je u pitanju organizovana prevara i zloupotreba žrtava odnosno orkestrirane kriminalne radnje usmjerene protiv Republike Srpske, ali i BiH, te iznošenje neistina koje negativno utiču na odnose, ali i nanose političku i ekonomsku štetu”.

On je naglasio da Memorijalni centar u Potočarima treba nazvati pravim imenom i proglasiti ga simbolom laži i obmana.

Pavlović je najavio da će “Istočna alternativa” i ove godine 11. jula obilježiti dan oslobođenja Srebrenice pod sloganom “Živjela Krivaja”

SRNA

Povezani članci

Narodni miting “Srpska te zove” 18. aprila u Banjaluci; Simbol otpora onima koji žele da pokore slobodarski duh našeg naroda

Republika Srpska se nalazi pod najvećim udarima u svojoj poslijeratnoj istoriji. Sve ono za šta su se u Odbrambeno – otadžbinskom ratu borili i izborili najbolji sinovi naše Republike, danas žele da nam u miru oduzmu. I nije im dovoljno to što pokušavaju da nam otmu ono od čega živimo, našu imovinu, resurse, šume, rijeke […]

Dodik: Imaćemo odgovor na ponašanje bošnjačkih političara i njihovih sponzora

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da Bošnjaci trajno ruše svaku mogućnost da žive u BiH sa Srbima i to pokazuju gurajući rezoluciju o Srebrenici u Generalnu skupštinu UN, te naglasio da Srpska zna svoj put i imaće odgovor na ovakvo ponašanje bošnjačkih političara i njihovih sponzora sa Zapada. “Ako neko uporno pokušava da […]