Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Kuzmanović: Četvrti tom Enciklopedije Srpske za Dan Republike

06 Novembar 2022
4 min.
Kuzmanović:  Četvrti tom Enciklopedije Srpske za Dan Republike

Enciklopedija je dugoročan, obiman, zahtjevan i jedan od najznačajnijih projekata Srpske. Cilj je da sve činjenice u njoj budu zasnovane na istorijskoj ili opštoj istini, te budu provjerene, čime ćemo svijetu i nama samima sigurno pokazati da je to jedan od dokumenata koji snažno štite interese Srpske. I to ne na ideološkom, već na naučnom osnovu, rekao je Kuzmanović

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ Rajko Kuzmanović rekao je da bi Četvrti tom Enciklopedije Srpske, kojim se nastavlja doprinos širenju znanja i zaštiti identiteta, jezika, pisma, istorije, kulture i tradicije Srpske, trebao da bude promovisan 9. januara naredne godine, na Dan Republike.

Podsjećajući da su završena tri toma Enciklopedije, Kuzmanović je u intervjuu Srni rekao da bi navedeni, četvrti trebao biti štampan između 5. i 10. decembra ove godine.

“Enciklopedija je dugoročan, obiman, zahtjevan i jedan od najznačajnijih projekata Srpske, koji će trajati petnaestak godina. Jer enciklopedija, na kojoj ANURS radi, nije obična publikacija ili roman, već kompleksna knjiga zbog čega takva djela nazivaju – knjiga sveznanja ili knjiga nad knjigama. Plan je da četvrti tom završimo i predstavimo građanima za Dan Republike, ali ukoliko se to nekim slučajem ne desi i ne bude završena štampa, onda ćemo to učiniti prvom narednom prilikom”, najavio je Kuzmanović.

LEGITIMACIJA SRPSKE

On je podsjetio da se na Enciklopediji počelo raditi početkom 2007. godine, što su podržali Vlada i Narodna skupština Srpske, te je dodao da bi ona trebalo da ima ukupno sedam tomova.

Kuzmanović je rekao da je ova enciklopedija, u kojoj će biti obrađeno i više od 2.600 naseljenih mjesta u Srpskoj uz ogroman broj /pod/odrednica, vrlo bitna za ovdašnji narod i naciju, te da će biti na ponos svih i određena vrsta legitimacije Srpske.

“Cilj je da sve činjenice koje unesemo u tu knjigu budu zasnovane na istorijskoj ili opštoj istini, te provjerene, a ne na pojedinačnim istinama. Time ćemo svijetu i nama samima sigurno pokazati da je enciklopedija jedan od dokumenata koji snažno štite interese Srpske. I to ne na ideološkom, već na naučnom osnovu, što je garancija da će Enciklopedija biti prihvaćena u cijelom svijetu”, rekao je Kuzmanović.

On je dodao u vezi s tim da odrednice u Enciklopediji, po uzoru na slične takve u svijetu, prolaze veliki broj stručnih filtera da ne bi bilo prigovora.

“Možemo sasvim sigurno očekivati da će svih sedam tomova Enciklopedije biti završeno za šest godina”, rekao je Kuzmanović.

On je rekao da je do sada na izradi Enciklopedije radilo oko 350 autora, te da su završeni tomovi poslati i brojnim institucijama u Srpskoj, Srbiji, SAD, Rusiji, Španiji i širom svijeta.

VLADA NAKLONJENA PROJEKTU

Kuzmanović je rekao da ANURS čuva veliki dio odštampanih tomova da bi po završetku ovog projekta napravila komplete.

On je dodao na tom planu da je cilj da komplet Enciklopediju dobije i svaka biblioteka u Srpskoj, za šta će biti potrebna i pomoć republičkih institucija.

“Vlada Srpske je naklonjena ovom projektu i moram reći da se sredstva za ovaj projekat redovno isplaćuju, jer samo jedan tom košta u štampariji oko 70.000 KM”, rekao je Kuzmanović, koji je ovom prilikom redakciji Novinske agencije Republike Srpske – Srna poklonio do sada urađene tomove Enciklopedije.

Na 65. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu nedavno je predstavljen Treći tom Enciklopedije Republike Srpske Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, koja treba da posluži kao lična karta, nezaobilazan priručnik sistematizovanog znanja iz raznovrsnih naučnih disciplina, kulture i umjetnosti.

Treći tom Enciklopedije obuhvata odrednice koje počinju slovima D, Đ, E i Ž i objavljen je krajem 2020. godine, ali nije tada promovisan zbog pandemije virusa korona.

U navedenom tomu su obrađeni i događaji i ličnosti svih nacionalnih pripadnosti koji su bitno uticali na zbivanja na području Srpske.

SRNA

Povezani članci

Branka Raljić o drugoj sezoni podcasta “Druga strana mene”; Nikola Drobnjak o defektologiji, roditeljstvu i okončanju zlatne karijere (VIDEO)

Nakon uspješne prve sezone Branka Raljić počela je emitovanje druge sezone svog podcasta pod nazivom “Druga strana mene”. U drugoj sezoni podcasta svoju drugu stranu pokazao je poznati šampion kik bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak koji je govorio o defektologiji, maloljetničkoj delikvenciji, borbi protiv nasilja, svojim pobjedama, porazima, podršci, roditeljstvu i okončanju svoje zlatne karijere. […]

Ljevnaić: Jahorina najveći potencijal u regionu (VIDEO)

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić u ekskluzivnom razgovoru za princip.news govori o aktuelnoj zimskoj sezoni na Jahorini. Jahorina jedan od rijetkih evropski ski centara koji su ove zime već 115. dana neprekidno organizuju skijanje. “Volim prirodu, a skijanje je samo jedan dio ljubavi prema prirodi. Skijanje je sastavni dio mog života i filozofija života.”, […]