Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Lukač pohvalio učešće pripadnika MUP-a u mirovnim misijama UN

27 Maj 2022
2 min.
Lukač pohvalio učešće pripadnika MUP-a u mirovnim misijama UN

 Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da pripadnici MUP-a Srpske više od 20 godina u mirovnim misijama UN poslove izvršavaju na profesionalan način i predstavljaju MUP Srpske u najboljem svjetlu.


Lukač je naveo da trenutno u mirovnim misijama ima devet pripadnika MUP-a Srpske, šest u Južnom Sudanu i troje na Kipru.

“U mirovnim misijama imamo dvije žene, a jedna je Maja Gačić koja ima veliko iskustvo u mirovnim misijama i izabrana je između 90 aplikanata iz mnogih zemalja za zamjenika mirovne misije policijske strukture na Kipru, što je velika čast za nju i MUP Srpske”, rekao je Lukač novinarima u Banjaluci nakon razgovora sa pripadncima MUP-a koji su u mirovnim misijama.

Maja Gačić, koja je zaposlena kao inspektor kriminalističke policije MUP-a Srpske, u mirovnoj misiji na Kipru zadužena je za sprovođenje mandata iz nadležnosti policije, izvještavanje o radu, te saradnju sa vojnim i civilnim komponentama u misiji.

“U okviru dnevnih zadataka zadužena sam za nadzor i kontrolišem rad operativnih i administrativnih odjeljenja kao i sektora koji sprovode mandat u zoni između južne i sjeverne strane. Stanje u području misije je relativno mirno, nemamo bezbjednosnih prijetnji. Kipar je članica EU, funkcionalna država, ali su prisutne političke tenzije između sjeverne i južne strane”, rekla je Gačićeva u video poruci.

Igor Despenić, koji je na poziciji šefa jedinice za internu evaluaciju u glavnom štabu u misiji u Južnom Sudanu, kaže da trenutno u ovoj zemlji nema i ne očekuje se u dogledno vrijeme ugrožavanje bilo kojeg oblika bezbjednosti.

“U misiji vršimo razne zadatke, jedan od mojih je bio da sa inspekcijskim timom iz štaba u NJujorku obiđemo sve regije u Južnom Sudanu i to smo završili juče. Radi priprema predstojećih izbora izvršili smo bezbjednosnu procjenu situacije”, rekao je Despenić.

Razgovor posredstvom video-linka sa pripadnicima MUP-a Srpske u mirovnim misijama organizovan je povodom Međunarodnog dana mirovnih snaga UN.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Sramota da postoje oni koji ne vide važnost okupljanja srpskog faktora

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sramota za Srbe što postoje neki Šarovići, Borenovići, Trivićeve, Vukanovići, Miličevići i njima slični koji ne vide kolika je važnost da srpski faktor bude ujedinjen i okupljen oko najvažnijih pitanja za opstanak srpskog naroda. Dodik je istakao da to govori o njima, njihovim ambicijama i odsustvu […]

Karan: Šmit i američke sankcije postaju bezbjednosni problem za Srpsku

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je da su sankcije funkcionerima i drugim subjektima u Srpskoj manifestacija sile u smislu rušenja međunarodnih i ostalih prava, te je ocijenio da Amerikanci i njihovi poslušnici na ovaj način ulaze u bezbjednosu sferu i postaju bezbjednosni problem za Srpsku. “Ovdje je riječ o ataku sile, ne […]