Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Marin: Rat pokazao da Evropa nije dovoljno jaka

02 Decembar 2022
1 min.
Marin: Rat pokazao da Evropa nije dovoljno jaka

Finski premijer Sana Marin izjavila je danas da Evropa “nije dovoljno jaka” da se sama suprotstavi Moskvi povodom rata u Ukrajini.


Marinova je tokom posjete Australiji rekla da je vojna akcija Rusije u Ukrajini ogolila evropske slabosti i strateške greške u odnosima sa Moskvom.

“Moram biti veoma iskrena, brutalno iskrena prema vama – Evropa nije dovoljno snažna u ovom trenutku. Bili bismo u problemu bez SAD”, izjavila je Marinova na sidnejskom Institutu Loui, prenio je AFP.

Finska se prijavila za ulazak u NATO savez nakon početka ruske vojne akcije u februaru.

Marinova je insistirala da Ukrajina mora dobiti sve što joj je potrebno da dobije rat i dodala da SAD imaju ključnu ulogu u snabdijevanju Kijeva naoružanjem, finansijskom i humanitarnom pomoću koje su neophodne da bi se spriječilo napredovanje Rusije.

“Moramo osigurati da sami gradimo sposobnost kada je riječ o evrpskoj odbrani, evropskoj namjenskoj industriji i da osiguramo da možemo da se snađemo u različitim situacijama”, dodala je premijer Finske.

Finska je stekla nezavisnost od Rusije prije 105 godina.

SRNA

Povezani članci

Putin: Cijene roba globalno će početi da rastu od sutra

 Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će Rusija podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo kao vid podrške Izraelu. “Sa napadom Irana na Izrael, Hezbolah i Hute, očekujte da će cijene roba globalno početi da rastu od sutra. Zapad je bio zaveden da podrži Izrael, posebno u njegovom napadu na Palestince i građane Gaze. […]

Netanjahu obećao pobjedu – oboreno blizu 300 iranskih dronova i projektila

– Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će njegova zemlja ostvariti pobjedu nakon što je vojska saopštila da je oborila većinu od blizu 300 dronova i projektila koje je lansirao Iran u oštroj eskalaciji bliskoistočnog sukoba. “Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanjahu na mreži “Iks”. U odvojenom saopštenju iz njegovog […]