Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Minja Subota – Čovjek koji je krojio našu divnu priču odrastanja

18 Septembar 2021
4 min.
Minja Subota – Čovjek koji je krojio našu divnu priču odrastanja

Za Minjom Subotom žale mnoge generacije. I mi stari, i nova deca, i ona stara deca koja su odrastala uz Muzički tobogan. Koliko se samo posvećivao uz sve prijatelje koji su krojili tu divnu priču odrastanja – ne verujem da se će uskoro jedan takav čovek pojaviti, kaže za Sputnjik pesnik Pero Zubac povodom vesti o smrti svog prijatelja.

Odlaskom Minje Subote završena je jedna epoha

Televizijski voditelj, muzičar i kompozitor Minja Subota napustio nas je u 82. godini života. Bio je ličnost koja je obeležila naša detinjstva, a njegovo višedecenijsko delanje u oblasti muzičkih emisija, dečjih festivala i televizije uopšte ostaće upamćeno kroz generacije.

Odlaskom Minje Subote završena je jedna epoha. Gotovo da danas nema deteta, a ni roditelja koji ne znaju napamet reči čuvene „Lisice“, „Išli smo u Afriku“, „Telefonijade“… Malo starije generacije odrastale su uz „Muzički tobogan“.

Vidno potresen smrću svog prijatelja Pero Zubac se prisetio svog drugovanja sa Subotom koje datira, iz vremena davnih Beogradskih proleća.

„To bi bila jedna lepa i duga priča. Srećom, ima na njegovom jednom ce-deu u PGP-u snimak gde on i ja zajedno pevamo moju ’Drugarsku‘ pesmu. Naterao me je da je studijski snimimo. Ta pesma iz mnogih čitanki gde nas dvojica pevamo i spajamo glasove trajaće u muzičkom izdanju. Zasad je on u drugoj dimenziji, a kad-tad zapevaćemo zajedno i tamo gde je on sada“, kaže Zubac.

Na pitanje po čemu je Minja Subota bio tako poseban i šta su naša detinjstva izgubila njegovim odlaskom, naš čuveni pesnik odgovara:

„Za Minjom žale mnoge generacije. I mi stari i nova deca i ona stara deca koja su odrastala uz ’Muzički tobogan‘. Minja je bio umetnik sa mnogo dara, ne samo za muziku i za televizijsko stvaralaštvo. Minja je bio umetnik fotografije, bio je umetnik druženja. Koliko se on posvećivao deci uz Jocu (Adamova) i mene i sve prijatelje koji su zajedno s njim krojili tu divnu priču odrastanja. Ne verujem da će se uskoro jedan takav čovek pojaviti“, dodapje Pero

Uz Minju Subotu pesma je kao druženje i druženje kao pesma

Prema rečima sagovornice Sputnjika, pevačice Leontine Vukomanović, Minjina dugogodišnja, raskošna karijera ostaće upamćena i po drugim važnim televizijskim angažmanima.

„On je bio idejni tvorac i autor koncepta mnogih emisija na televiziji, ne samo ’Muzičkog tobogana‘. Pisao je priče, a potom je objavio i knjigu. Dakle, kad kažemo multimedijalni, stvarno je bio multimedijalni umetnik i televizijski stvaralac. Mi ga pamtimo kao nekog ko je obeležio naša detinjstva, a on je zapravo bio sveobuhvatno vezan i za televiziju i za medije.

Njegov način fotografisanja takođe je bio upečatljiv. Voleo je da skuplja fotoaparate i da pravi izložbe antikviteta koje je skupljao na svojim putovanjima. Bio je bogat čovek u smislu ljudi koje je poznavao i putovanja na koja je išao. Bio je popularan u Rusiji u neka davna vremena, kada ja još nisam bila ni rođena“, ističe Leontina za Sputnjik i dodaje da Subotinim odlaskom nismo na gubitku samo mi, naša detinjstva i naša deca, već i čitavo srpsko medijsko nebo.

Minja i Leontina su sarađivali pune tri decenije. Pevačica se i dan-danas seća svog prvog nastupa u čuvenom „Toboganu“, da bi u godinama koje su usledile postala i stalni saradnik u popularnoj muzičkoj emisiji.

„On je uvek znao da me zadirkuje, da se seti tog momenta kada sam ja kao osnovac došla kod njega u emisiju, a kasnije nastavila da radim sa njim. Kroz vreme je naše prijateljstvo postajalo sve čvršće i čvršće. Neodvojivo je bilo posmatrati Minju, bar kada sam ja u pitanju, da li je to druženje ili pesma. Kod njega je i pesma bila druženje, i druženje je bila pesma. Bio je jedan izuzetno duhovit i šarmantan čovek. Svaki susret sa njim je bio susret sa jednom bibliotekom, riznicom divnih događaja iz ne tako divnih vremena. Uvek je bio optimista, vedar, pozitivan“, kaže Leontina.

Povezani članci

Uhapšeno lice nakon otkrivanja plantaže marihuane

 Policija je u Nikšiću uhapsila lice čiji su inicijali D.Đ. /45/, nakon što je pronađena plantaža marihuane u nikšićkom mjestu Vir. Lice čiji su inicijali D.Đ. osumnjičeno je za krivično djelo neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet droge, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore. Policija je u oktobru 2023. godine pronašla zasad od […]

Danas sjednica Svjeta bezbjednosti o NATO agresiji na SRJ

Misija Japana u UN, koja je predsjedavajuća Savjeta bezbjednosti UN, zakazala je za večeras sjednicu o NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju /SRJ/, koju je ponovo zatražila Rusija. Zamjenik stalnog ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski objavio je ranije na “Telegramu” da će sjednica biti održana na zahtjev Rusije u pismu predatom u ponedjeljak, 25. […]