Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Mišel: Kriza u Ukrajini različito pogađa Ameriku i Evropu

03 Decembar 2022
2 min.
Mišel: Kriza u Ukrajini različito pogađa Ameriku i Evropu

Kriza u Ukrajini različito pogađa SAD i EU, koja se muči sa recesijom, rekao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.


“Posljedice konflikta na SAD razlikuju se od onih koje se tiču Evrope. SAD su izvoznik energenata. EU se muči pod rastom računa, suočavamo se sa recesijom. Evropske firme plaćaju više za energiju i suočavaju se sa konkurencijom američkih kompanija”, rekao je Mišel u intervjuu za list “Korijere dela sera”.

Komentarišući posjetu Kini, Mišel je istakao da je ta posjeta bila neophodna i da se morala dogoditi.

“Kina je izuzetno važan globalni igrač, stalna članica Savjeta bezbjednosti UN. Ona je povezana sa Rusijom. EU ima važne ekonomske interese povezane sa lancem snabdijevanja. EU mora da uvede svoje vlastite interese i vrijednosti”, rekao je Mišel.

On je dodao da je to bila i prilika da se obnovi institucionalni dijalog o ljudskim pravima.

“EU ne smije da bude moneta za potkusurivanje u konkurenciji SAD i Kine”, rekao je Mišel, ne odbacujući mogućnost da će možda pozvati ruskog predsjednika Vladimira Putina.

On je rekao da se to posljednji put dogodilo u aprilu.

“Nemam namjeru da preuzmem inicijativu i uskoro pozovem predsjednika Putina. Procijeniću situaciju sa zemljama članicama. Ne odbacujem tu mogućnost, ali trenutno to nije na dnevnom redu”, zaključio je Mišel, prenio je TASS.

SRNA

Povezani članci

Putin: Cijene roba globalno će početi da rastu od sutra

 Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će Rusija podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo kao vid podrške Izraelu. “Sa napadom Irana na Izrael, Hezbolah i Hute, očekujte da će cijene roba globalno početi da rastu od sutra. Zapad je bio zaveden da podrži Izrael, posebno u njegovom napadu na Palestince i građane Gaze. […]

Netanjahu obećao pobjedu – oboreno blizu 300 iranskih dronova i projektila

– Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će njegova zemlja ostvariti pobjedu nakon što je vojska saopštila da je oborila većinu od blizu 300 dronova i projektila koje je lansirao Iran u oštroj eskalaciji bliskoistočnog sukoba. “Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanjahu na mreži “Iks”. U odvojenom saopštenju iz njegovog […]