Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Mjere protiv nevakcinisanih!

22 Novembar 2021
1 min.
Mjere protiv nevakcinisanih!

Češka i Slovačka zabranile su od danas nevakcinisanim osobama ulazak u kafiće i pristup određenim uslugama zbog rasta broja zaraženih virusom korona i oboljelih od kovida 19 na bolničkim odjeljenjima za intenzivnu njegu, pri čemu većina pacijenata nije imunizovana.


Ove centralnoevropske zemlje usvojile su prošle sedmice mjere koje su korak iza onih u Austriji, gdje je od danas ponovo na snazi blokada javnog i privrednog života.

Češka Vlada poslala je vojnike da pomognu preopterećenim bolnicama, gdje je na odjeljenjima za intenzivnu njegu preko 700 ljudi.

Vlada će tokom dana diskutovati o proglašavanju vanredne situacije da bi dobila dodatna ovlaštenja i naredila studentima medicine da i oni pomognu.

Prema novim mjerama, samo vakcinisane osobe ili oni koji su se oporavili od kovida 19 u prethodnih šest mjeseci mogu da posjećuju restorane, hotele, sportske događaje ili da koriste javne usluge.

Predstavnici ljekara kažu da je ova akcija došla prekasno i da Medicinska komora poziva da se odmah proglasi takozvano zatvaranje.

Odlazeći premijer Andrej Babiš rekao je da Češka neće uvoditi mjeru zatvaranja poput Austrije, a i buduća vlada se izjasnila protiv opšte blokade.

SRNA

Povezani članci

Ljekarka kažnjena zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu

Hirurškinja u Austriji kažnjena je zato što je pacijentu amputirala pogrešnu nogu u maju ove godine. Starijem pacijentu odstranjena je desna noga umesto leve, a greška je otkrivena tek dva dana kasnije. U sredu je sud u Lincu proglasio 43-godišnjakinju krivom za teški nemar i propisao kaznu od 2.700 evra. Udovici pacijenta, koja je umrla […]

Facebook ponovo sklonio mreže za dezinformisanje o koroni

Meta, Facebookova matična kuća, saopštila je u srijedu da je maknula zlonamjerne mreže koje su se koristile raspravama o vakcinaciji kako bi uznemiravale stručnjake i unosile podjelu u društvo, što potvrđuje da dezinformisanje u vezi s pandemijom ne popušta. “Vrijeđali su doktore, novinare i zastupnike nazivajući ih pristalicama nacizma jer su promovisali vakcinaciju protiv covida i tvrdeći […]