Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Napad na autonomiju Srpske

04 Avgust 2021
2 min.
Napad na autonomiju Srpske

Republika Srpska danas se suočava sa najvećim pritiscima od 2009. i vremena propasti pokušaja nametanja reformi Ustava BiH posredstvom “Butmirskog paketa”, navedeno je u novom izvještaju o političkim pravima Srba u regionu za 2020/2021. godinu.


Okolnosti govore u prilog tvrdnji da je stanje najsličnije vremenu prije 2006. godine, kada je sa mjesta visokog predstavnika UN otišao Ešdaun, piše u izvještaju, koji je objavio Napredni klub iz Beograda, na čijem je čelu istoričar Čedomir Antić.

Autori su naveli da je u BiH nastavljeno razvlašćivanje Srpske, a posebno su problematične manipulacije sa Centralnom izbornom komisijom BiH te uvođenje Zakona o kažnjavanju negiranja genocida koji treba da posluži kao verbalni delikt za sve političare koji žele da sačuvaju autonomiju Srpske.

“Visoki predstavnik je tolerisao otimanje prava Srpske u Centralnoj izbornoj komisiji, etničko čišćenje sudstva u BiH, otimanje zemljišta Srpske pod firmom uspostave vojne imovine. Nelegalno je imenovan novi visoki predstavnik, nametnut je i autoritarni zakon o sprečavanju negiranja genocida, a zemlja uvedena u političku i ustavnu krizu”, istakao je Antić.

Kao odgovor na dalje povezivanje Srbije i Srpske/BiH, pomoć koju je Srbija ponudila građanima te veliki rast optimizma posle uspeha litija u Crnoj Gori, Antić je naveo da je počeo udar na autonomiju Srpske, prenosi “Glas Srpske”.

U izvještaju su podsjetili da su zahtjevi za ukidanje entiteta, pa čak i kantona učestali, a ukazali su i na poruke za Srbe koje je početkom godine iznio, kako navode, bošnjački vođa Bakir Izetbegović o tome da su loši.

Podsjetili su i da je dojučerašnji visoki predstavnik Valentin Incko tražio da Narodna skupština oduzme dodijeljena odlikovanja osuđenima za ratne zločine, a nije zabilježeno da je slično tražio bilo kojoj ustanovi FBiH radi, na primjer, oduzimanja odlikovanja preminulom haškom osuđeniku Rasimu Deliću.

Analizirajući stanje na terenu u regionu, naglašeno je da je u Hrvatskoj i dalje vidljiva antisrpska kampanja, evidentirani su brojni napadi na Srbe na Kosovu, dok u Sjevernoj Makedoniji prvi put u Vladi dominiraju manjinski Albanci.

Srpski narod u Albaniji uživa sasvim ograničena prava, dok u Sloveniji ne uživaju ni prava nacionalne manjine iako su najveća manjinska zajednica i uprkos tome da na svaki način malobrojniji Slovenci uživaju puna prava u Srbiji. Stanje Srba u Mađarskoj i Rumuniji je dobro, kao i proteklih godina.

SRNA

Povezani članci

Republika Srpska riješena da u svoje ruke preuzme izbore (VIDEO)

Ne proglasi li Parlamentarna skupština BiH ništavnim odluke Kristijana Šmita, Narodna skupština Republike Srpske donijeće svoj Izborni zakon, po kojem će biti birani novi članovi lokalnih izbornih komisija, koji će odgovorati Republičkoj, a ne Centralnoj izbornoj komisiji, kaže predsjednik Vlade Radovan Višković. Zbog toga je, objašnjava, Vlada i pozvala organe za provođenje izbora u opštinama […]

Mladom Milošu Božoviću potrebno još samo 20.000 evra za liječenje (VIDEO)

Mladom Milošu Božoviću iz Istočnog Sarajeva, koji se od oktobra nalazi na liječenju matičnim ćelijama u Moskvi, za plaćanje preostalih troškova liječenja i povratak kući, do 28. aprila, potrebno je još 20.000 evra. Liječenje matičnim ćelijama dalo je vidan napredak u Miloševom zdravstvenom stanju. Od indukovane kome u kojoj je bio osam godina, Miloš može da […]