Ravna planina banerRavna planina baner

Magazin

Nepravilna upotreba antibiotika prijetnja bezbjednosti pacijenata

22 Novembar 2022
2 min.
Nepravilna upotreba antibiotika prijetnja bezbjednosti pacijenata

 Jedna od tri osobe koristi antibiotike koji im nisu propisani, zbog čega je antimikrobna otpornost ozbiljna prijetnja bezbjednosti pacijenata u evropskoj regiji, navodi se u studiji koju je uradila Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/.


Samo dvije trećine osoba u 14 zemalja evropske regije, koje su učestvovale u nedavnom istraživanju, izjavile su da su svoju posljednju kuru antibiotika dobile uz ljekarski recept.

Istraživanje je sprovedeno u Albaniji, Armeniji, Azerbejdžanu, Bjelorusiji, BiH, Gruziji, Kazahstanu, Kirgistanu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji, Tadžikistanu, Turskoj i Uzbekistanu, saopšteno je iz SZO u BiH.

Jedna od tri osobe je koristila antibiotike preostale od posljednjeg puta kada su im prepisani ili ih je dobila bez recepta u apoteci ili na nekom drugom mjestu, što je tri puta više nego što je to zabilježeno u zemljama EU i Evropskog ekonomskog prostora /EU/EEA/.

Navedeni preliminarni rezultati dolaze iz novog istraživanja o poznavnju, stavu i odnosu prema pitanju antimikrobne rezistencije, koje je prvi put urađeno u istočnom dijelu regije, uključujući tu područje Kavkaza i centralnu Aziju.

Samo na području EU/EEA, više od 35.000 osoba svake godine umre kao direktna posljedica infekcija koje su postale neizlječive antibioticima.

Regionalni savjetnik za kontrolu antimikrobne rezistencije pri SZO Danilo Lo fo Vong istakao je da kada se antibiotski lijekovi previše koriste ili duži period ili kada nisu potrebni, bakterije postanu otporne na njih.

“Bez zajedničkog napora, možemo očekivati u budućnosti da bolesti koje su inače izlječive, kao što su infekcije urinarnog trakta, postanu neizlječive, a doktorski tretmani, kao što su operacije ili hemoterapije, suviše opasne po pacijente da bi se obavile”, upozorava Vong.

U saopštenju se navodi da je 50 odsto ispitanika izjavilo da je tokom protekle godine koristilo antibiotike, što je dvostruko više nego što je slučaj u zemlja EU/EEA u istom periodu, dok 61 odsto nije znalo da antibiotici ne djeluju protiv virusa, a više od polovine njih pogrešno vjeruje da su oni efikasni protiv prehlade.

Polovina ispitanika u zemljama EU/EEA vjeruje da antibiotici djeluju protiv virusa, što je netačno.

Dvije trećine ispitanika je odgovorilo da vjeruje da nepotrebno korištenje antibiotike čini neefikasnim.

Povodom Svjetske sedmice svjesnosti o antimikrobnoj rezistenciji, regionalni direktor SZO za regiju Evropa, Hans Henri P. Kluge, istakao je ozbiljnost problema, nazvavši antimikrobnu rezistenciju “sporim cunamijem koji se pojavljuje na horizontu”.

SRNA

Povezani članci

Na ovo treba da obratimo pažnju: Ovako možete da čitate deklaracije na proizvodima

Ako do sada niste znali šta tačno znače pojedine oznake na artiklima koje pazarite, poput “100 odsto prirodno”, “bez šećera”, “bez glutena” ili “lajt”, evo prilike da vam otkrijemo o čemu se tačno radi, kako biste bili sigurni šta svakodnevno kupujete i jedete. Ako na nekom proizvodu stoji oznaka “organsko”, to znači da sadrži najmanje […]

Pripremite svoje tijelo za ljetnje računanje vremena: Jedan sat može da znači mnogo

„Gubitak“ jednog sata sna svakog proljeća može biti neprijatan, ali istraživanja pokazuju da to može štetiti i našem zdravlju. Preskakanje sata unapred svakog proleća je način da se optimizuje dnevno svetlo. Ipak straživanja sve više pokazuju da godišnja promena vremena zapravo može imati nenamerne štetne posledice po zdravlje. Može li gubitak 1 sata sna zaista […]