Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Sokolac: Obogatiti turističku ponudu i usluge

20 Septembar 2021
2 min.
Sokolac: Obogatiti turističku ponudu i usluge

Opština Sokolac je predala nekoliko projekata na javne pozive razvojne inicijative “Vija dinarika”, koji se odnose na proširenje i obogaćivanje turističke ponude ove lokalne zajednice.


Riječ je o projektima čijom realizacijom će biti unaprijeđena turistička ponuda i usluge, te o poboljšanju smještajnih kapaciteta Planinarskog doma “Crvene stijene” na Romaniji kroz više sadržajnih segmenata.

“Nadamo se da će ovi projekti biti prihvaćeni, jer naše službe i udruženja rade odgovorno i zahvaljujemo se predstavnicima Razvojne agencije UN /UNDP/, Agencije za međunarodni razvoj SAD /USAID/ i ostalim agencijama koje podržavaju ovu razvojnu inicijativu”, rekao je Srni načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica nakon današnjeg razgovora sa predstavnikom UNDP-a o projektu “Vija dinarika”.

On je naglasio da je UNDP dugo prisutan na Sokocu i da su gotovo svi projekti međunarodnih organizacija, koji su do sada realizovani u ovoj lokalnoj zajednici, imali snažnu finansijsku podršku UNDP-a, a sada i USAID-a.

Bjelica je istakao da je, uključivanjem u “Viju dinariku”, opština Sokolac postala dio ove razvojne inicijative iako joj, zbog finansijske situacije, nije lako pratiti sve projekte jer lokalna zajednica treba da izdvoji sredstva za učešće.

Velibor Sudar iz UNDP-a, koji je službenik za ekonomski razvoj u projektu “Vija dinarika”, rekao je Srni da je danas posjetio opštinu Sokolac, kao jednog od budućih korisnika koji su preliminarno odabrani na osnovu dva javna poziva.

Prema njegovim riječima, prvi se odnosio na integraciju tradicionalnih domaćih proizvoda u turističku ponudu, a drugi na proširenje i obogaćivanje turističke ponude duž staza “Vije dinarike”.

Sudar je rekao da je sa predstavnicima lokalne uprave na Sokocu razgovarao o dosadašnjoj saradnji i kako da se obezbijede svi preduslovi za realizaciju programa, uz utvrđivanje sredstava, kadra i rokova izvršenja, imajući u vidu da se druga faza “Vije dinarike” bliži kraju do Nove godine.

“Radimo na unapređenju kapaciteta i poboljšanju turističke infrastrukture kako bismo doprinijeli proširenju i obogaćivanju turističke ponude duž staze `Vije dinarike`, sarađujući u ovoj Fazi sa 18 opština i gradova u BiH, među kojima je i Sokolac”, naveo je Sudar.

Cilj razvojne inicijative “Vija dinarika” jeste promovisanje značajnih prirodnih i kulturnih resursa na zapadnom Balkanu, kojim će se ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta omogućiti bavljenje avanturističkim aktivnostima, te očuvati planinska područja i predjeli koji predstavljaju oazu netaknute prirode u Evropi.

Projekat “Vija dinarika” sprovodi i sufinansira UNDP BiH uz finansijsku podršku USAID-a BiH i Agencije za razvojnu saradnju Italije.

SRNA

Povezani članci

Univerzitet u Istočnom Sarajevu opet prvi u BiH na SIR rang-listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo prvo mjesto među univerzitetima u BiH na “Scimago institušn renking” /SCImago institutions rankings/ SIR listi. Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi put je uvršten na ovu listu 2020. godine i danas zauzima 5.815. mjesto u svijetu od više od 9.000 rangiranih institucija, saopšteno je iz ove visokoobrazovne […]

Saobraćajna nesreća u Istočnom Sarajevu

U ulici Vojvode Radomira Putnika u Istočnom Sarajevu došlo je do saobraćajne nezgode. Saobraćaj se odvija usporeno.