Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Od ponedjeljka nove mjere za jadransku regiju

22 Juli 2021
2 min.
Od ponedjeljka nove mjere za jadransku regiju

U jadranskoj regiji u Hrvatskoj od ponedjeljka, 26. jula, na snagu stupaju nove restriktivne mjere radi suzbijanja širenja zaraze virusom korona, a EU digitalne kovid-potvrde biće kriterijum za učešće na događajima.


Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović rekao je da će se nove mjere odnositi na jadransku regiju, gdje incidencija raste, ali ne kao u ostalim zemljama na Mediteranu.

“Hrvatska se dobro drži u odnosu na druge, međutim, brojevi rastu i mi moramo nešto napraviti kako bismo spriječili barem da se na nekim događajima desi širenje virusa korona”, rekao je Božinović za “Novu TV”.

On je pojasnio je da će se svi skupovi iznad 50 do 1.000 ljudi morati organizovati tako da za njihovu organizaciju odgovornost preuzmu lokalni sa županijskim štabovima, dok je EU digitalna kovid-potvrda kriterijum za ulazak na događaj.

“Siguran sam, ako se to bude poštovalo, da možemo praktično nastaviti normalno sa ljetom, ali pod kontrolom”, istakao je Božinović.

Božinović kaže da je poenta da se “fešte” i sajmovi, koji se održavaju širom Jadrana, a na kojima se okuplja mnoštvo ljudi, prijave i da lokalni sa županijskim štabovima odluče mogu li to kontrolisati i hoće li to pustiti.

“Ako se ta dva štaba ne usaglase, a bilo je i takvih slučajeva”, navodi on, onda će odlučiti Nacionalni štab civilne zaštite.

Svi Britanci, ali i Rusi i Kiprani, moraju za prelazak hrvatske granice imati negativan test bez obzira na to da li su vakcinisani ili su se oporavili od virusa.

SRNA

Povezani članci

Preminuo Miroslav Lazanski

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski preminuo je noćas u Beogradu u 71. godini, potvrđeno je RTS-u u Ministarstvu inostranih poslova. Lazanski je novinarsku karijeru započeo u zagrebačkom Poletu, a vojnom tematikom počinje da se bavi u Vjesniku. Nakon toga pisao je za zagrebački Danas, NIN i Politiku ekspres. Početkom devedesetih prelazi u Politiku. U […]

Oluja- Zločinački poduhvat za eliminaciju Srba iz Hrvatske

Hrvatske snage napale su 4. avgusta 1995. godine Republiku Srpsku Krajinu – teritoriju formalno pod “zaštitom” mirovnih snaga UN, načinivši niz zločina i protjeravši 250.000 Srba. U zločinačkoj akciji je, prema evidenciji “Veritasa”, 1.872 Srba poginulo i nestalo. Hrvatska vojska je tokom ofanzive i nakon napada Krajine počinila zločine nad srpskim civilima, a spaljeno je […]