Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Osam decenija od smrti Nikole Tesle – gospodara munja, genija koji je osvetlio svijet

07 Januar 2023
1 min.
Osam decenija od smrti Nikole Tesle – gospodara munja, genija koji je osvetlio svijet

Na današnji dan prije 80 godina u Njujorku je preminuo veliki naučnik i pronalazač Nikola Tesla. Savremeni svijet izgledao bi sasvim drugačije da nije bilo njegovih izuma i vizija, koje su bile daleko ispred svog vremena. Svojim originalnim idejama ostavio je “domaći zadatak” i generacijama budućih naučnika.

Kada je rođen 1856. godine u Smiljanu kod Gospića, niko nije mogao ni da sluti da će sin pravoslavnog sveštenika, Nikola Tesla postati jedan od najumnijih i najkorisnijih ljudi u istoriji.

Za njega kažu da je svojim pronalascima i idejama “izmislio” 20. i 21. vijek.

– Nikolu Teslu često opisujemo kao čovjeka koji je osvijetlio svijet, kao nenadmašnog genija, čovjeka koji je povezao vijekove i milenijume, vijek u kome je on živio sa vijekom u kome mi živimo, zapravo – čovjek koji je doprinjeo da današnji način života bude upravo ovakav – rekla je Ivana Zorić, viši kustos Muzeja Nikole Tesle u Beogradu.

Zorićeva je dodala da je Tesla u različitim oblastima doprinjeo razvoju čovječanstva.

– Često kažemo da su najznačajniji njegovi izumi – indukcioni motori, sistem proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije, kao i radio-prenos i njegovi izumi u oblasti bežičnog prenosa signala i daljinskog upravljanja – kazala je Zorić.

RTRS

Povezani članci

Trogodišnja Milica Rakić – simbol stradanja djece

Trogodišnja Milica Rakić, koju su NATO bombarderi ubili kasetnom municijom na današnji dan prije 25 godina u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju. Malena Milica je ubijena fragmentima bombe dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu porodične kuće koja je […]

Dogodilo se na današnji datum, 14. april

Danas je nedjelja, 14. april, 105. dan 2024. Do kraja godine su 261 dan. 1629. – Rođen holandski astronom, matematičar i fizičar Kristijan Hajgens, koji je 1655. otkrio tajnu izgleda Saturnovog prstena, posmatranog sa Zemlje, i objasnio promjene tog izgleda tokom heliocentričnog kretanja Saturna. Otkrio je i Saturnov satelit Titan i tačno odredio trajanje njegove […]