Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Ostojićeva slikarski talenat usavršava u Trebinju

19 Septembar 2023
2 min.
Ostojićeva slikarski talenat usavršava u Trebinju

Devetnaestogodišnja Anastasija Ostojić, talentovana slikarka sa Pala, izložila je radove na ovogodišnjoj Međunarodnoj likovnoj koloniji “Art simpozijum” i stala rame uz rame sa umjetnicima sa dugogodišnjim iskustvom iz Indije, Grčke, Srbije, Sjeverne Makedonije i cijele BiH.


Ostojićeva, koja je student prve godine trebinjske Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, bila je najmlađi učesnik simpozijuma na Palama među 20 umjetnika.

“Kao brucošu, pružila mi se prilika prošle i ove godine da kao najmlađi učesnik Likovne kolonije `Art simpozijum` budem dio ove priče i aktivno učestvujem u njenom radu, stanem rame uz rame sa eminentnim umjetnicima i tako pokažem svoj talenat”, priča Ostojevićeva za Srnu i dodaje da slika tehnikom akrilik.

Na izložbi likovnih radova, održanoj krajem avgusta na Palama, Ostojićeva je predstavila svoje radove, i to kompoziciju parketa i motiv dječije igraonice na Jahorini.

Ostojićeva navodi da je od iskusnih profesora i umjetnika na likovnoj koloniji dobila mnogo preporuka za unapređenje tehnike i rada.

“NJihovi savjeti sigurno će mi pomoći da izgradim svoj stil tokom daljeg školovanja i usavršavanja u ovoj grani umjetnosti”, kaže Ostojićeva.

Ona zahvaljuje osnivaču i umjetničkom rukovodiocu Međunarodne likovne kolonije “Art simpozijum” Lazi Saviću, koji ju je pripremao za prijemni na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju i koji joj i dalje pruža podršku.

Prema njenim riječima, tokom prve godine studija imala je vremena da razmisli šta želi u budućnosti da usavrši, pa se tako odlučila za smjer grafika.

LJUBAV PREMA SLIKANJU OD DJETINJSTVA

Prema slikanju i crtanju Anastasija ljubav gaji još od djetinjstva, kada je kao šestogodišnjakinja više od dvije godine pohađala školu slikanja u Atini, gdje je privremeno živjela.

Nakon povratka na Pale, ona je nastavila da pohađa časove crtanja i slikanja zajedno sa tri godine mlađom sestrom Elenom, koja ima izuzetan talenat za muziku i crtanje.

“LJubav prema crtanju nikad nije prestala, te sam nakon završene gimnazije upisala Akademiju likovnih umjetnosti u Trebinju”, ističe Ostojićeva i dodaje da, za sada, nema određeni stil koji prati.

Ona inspiraciju za rad nalazi u svom okruženju, a pretežno radi akrilik na platnu.

Ostojićeva svojom četkicom stvara umjetnička djela na kojima su mrtva priroda, životinje i portreti, uglavnom po slobodnoj volji.

Talenat, trud i rad krase ovu uzornu djevojku, koja u svemu ima bezrezervnu ljubav i podršku porodice.

Ostojićeva se nada da će nakon završetka studija imati priliku za dodatno usavršavanje van BiH.

SRNA

Povezani članci

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji ove godine obilježava 66 godina postojanja, biće održan od 21. do 29. oktobra, najavili su organizatori. Prijave za ovu prestižnu sajamsku manifestaciju koja će se održati pod sloganom “Živele knjige” još su u toku, a do sada je svoje učešće najavilo oko 400 direktnih izvođača, među kojima su i izdavači […]

Druženje pjesnika Srbije i Srpske sa osnovcima- “Pjesnici u đačkom kolu”

Finalni dio projekta Vlade Republike Srbije “Pjesnici u đačkom kolu” realizovan je danas u amfiteatru “Beli Vuk” na Tvrdimićima druženjem djece iz osnovnih škola sa ovog područja sa piscima iz Srbije i Republike Srpske, u organizaciji Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo. Predsjednik Podružnice Nedeljko Žugić zahvalio je Vladi Srbije koja je ovaj projekat […]