Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Otvoren 22. “Lut fest” (FOTO)

20 Septembar 2021
3 min.
Otvoren 22. “Lut fest” (FOTO)

Lutkarskim spektaklom “Robot” španskog lutkara Davida Zuazole, u režiji Mareka Hodačinskog iz Poljske, večeras je u Istočnom Novom Sarajevu počeo 22. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”, koji je zvanično otvorila ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić.


“Veliki značaj za kulturu Republike Srpske svakako ima Festival `Lut fest` koji 22 godine u kontinutetu njeguje dječije stvaralaštvo i svoj program posvećuje najmlađima, što je jedan od strateških ciljeva razvoja kulture u Republici Srpskoj”, izjavila je Trivićeva.

Ona je istakla da “Lut fest 2021” na programu ima sjajne predstave, a da su od posebnog značaja kreativne radionice u smislu obrazovanja i sticanja novih saznanja za djecu o pozorišnoj umjetnosti, naročito lutkarstvu.

“Čestitam organizatoru ovog fetivala `Forum tetaru` iz Istočnog Sarajeva na ovoj sjajnoj manifestaciji, a svim učesnicima želim da se u predivnoj atmosferi predstave u najboljem svjetlu”, poručila je Trivićeva.

Načelnik oštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da je ova lokalna zajednica veoma ponosna što već 22 godine podržava i pomaže organizaciju “Lut festa”.

“Značaj ovog festivala prepoznali su ne samo Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo, nego i grad Istočno Sarajevo i nadležne institucije Republike Srpske”, istakao je Božović.

On smatra da je “Lut fest” doprinio međunrodnoj afirmaciji Istočnog Sarajeva i Republike Srpske u cjelini.

Ovogodišnji Festival pod motom “Novi izazovi lutkarstvu” biće održan u naredna četiri dana.

Selektor i direktor Festivala Vitomir Mitrić najavio je da će tokom manifestacije biti održane i tri petodnevne radionice, te master klas.

Kao novinu na ovogodišnjem “Lut festu” on je najavio da će poseban dio takmičarskog programa biti prikazan onlajn na “Jutjub” kanalu “Forum teatra”.

Prema njegovim riječima, o predstavama iz ovog programa odlučivaće dječiji žiri.

“Nove tendencije u lutkarskoj umjetnosti, nove okolnosti izazvane pandemijom, ali i ideja da se pred lutakrstvo postavi izazov koji će odgovoriti novim tehnološkim dostignućima lutkarstva ukazuju na to da je moto ovogodišnjeg festivala sublimacija svih izazova pred kojima će se festival naći ove godine i obaveza da se očuva tradicija lutkarskog izraza i lutkarstva”, izjavila je producent “Lut festa” Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, uprkos svim epidemiološkim i drugim socio-ekonomskim izazovima, na Festivalu učestvuje 15 pozorišta iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Estonije, Rusije, Španije, Belgije i BiH. Uživo će biti odigrano 11 predstava.

Predstave takmičarskog programa će ocjenjivati međunarodni žiri u sastavu: profesor Bonjo Lungov, reditelj – Bugarska, Zorana Milošaković-Tasić, glumica i kreatorka lutaka-Srbija i Mladen Janković profesor i muzički pedagog-Republika Srpska.

Savjet festivala ove godine plaketu “Zlatna anima-Radoslav Lazić”, rad akademskog vajara Dragana Radenovića iz Srbije, dodjeljuje saradniku Lut festa dr Borisu Goldovskom, iz Rusije, pozorišnom teoretičaru, istoričaru, scenaristi i pedagogu, direktoru pozorišta Obrascov iz Moskve, za sveukupno stvaralaštvo na polju razvoja, afirmacije i unaprjeđenja lutkarstva kod nas i u svijetu.

Godovski se putem video-linka zahvalio na ovom priznanju.

Medijski pokrovitelji festivala su RTRS, RTRS PLUS i Novinska agencija Republike Srpske. Medijski prijatelji festivala su Fena, Elta TV, BNTV, BHRT, TV Istočno Sarajevo i loklani portali.

Sponzori festivala su Turistička organizacija Jahorina, Grad Zvornik, Restoran “Al Parko”, Picerija “Zlatno zrno”, K-INEL, štamparija “Ermeks”.

Zvanični moteli za smještaj gostiju su “Motel Veljine”, Motel M3 i “Vila Medžik”.

SRNA

Povezani članci

Počinju “Čučkovi književni susreti”

“Čučkovi književni susreti” počinju danas na Han Pijesku, a tokom manifestacije ovogodišnjem laureatu Nedeljku Simaniću iz Kotora biće uručena nagrada “Čučkova knjiga” za roman “Sukubus”, objavljen u 2023. godini. Tokom manifestacije, koju organizuje Narodna biblioteka “Branko Čučak” ovogodišnjem laureatu Nedeljku Simaniću biće uručena nagrada “Čučkova knjiga” za roman “Sukubus”, objavljen u 2023. godini, najavaljeno je […]

“Openhajmer” konačno prikazan u Japanu

Film “Openhajmer” konačno je premijerno prikazan u Japanu, zemlji u kojoj su prije 79 godina dva grada uništena nuklearnim oružjem. Atomsku bombu izumio je američki naučnik Robert Openhajmer, koji je tema filma nedavno nagrađenog “Oskarom”. Reakcije japanskih filmskih gledalaca bile su pomiješane i veoma emotivne, prenio je AP. Tošijuki Mimaki, koji je preživio bombardovanje Hirošime […]