Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

“OVO JE IZOPAČENOST”: Papa Franja uvrijedio dva naroda Rusije, Zaharova reagovala

29 Novembar 2022
2 min.
“OVO JE IZOPAČENOST”: Papa Franja uvrijedio dva naroda Rusije, Zaharova reagovala

Papa Franja je izjavio da su „najokrutniji“ među ruskom vojskom u Ukrajini Čečeni, Burjati i ostali „koji nisu dio ruske tradicije“.

Na to je burno reagovala portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je kazala da takva izjava nadmašuje puku rusofobiju.

Poglavar Rimokatičke crkve je u intervjuu za jezuitski časopis „Amerika“ nazvao ukrajinski narod „mučeničkim“.

-Generalno, najokrutniji su možda oni koji su iz Rusije, ali nisu dio ruske tradicije, kao što su Čečeni, Burjati i tako dalje, rekao je papa Franja.

Na to je oštro reagovala zvanična predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

-Ovo više nije rusofobija, ovo je izopačenost, ne znam više na kom nivou. Sjetite se da su nam devedesetih, početkom dvijehiljaditih govorili potpuno suprotno – da su Rusi, Sloveni ti koji muče narode sa Kavkaza, a sada nam govore da kavkaski narodi muče Ruse. Ovo je izvrtanje istine, ocjenila je Zaharova.

Ona je naglasila da Čečeni, Burjati i svi drugi predstavnici multinacionalne i multikonfesionalne Rusije čine jednu porodicu.

-Željela bih da podsjetim braću katolike da u Bibliji piše da svi ljudi imaju jednog Oca. To je početak i kraj svih razgovora koji imaju bilo kakav ksenofobičnu, rasističku, nacionalističku ili drugu mizantropsku pozadinu, poručila je portparolka ruskog spoljnopolitičkog resora.

Oglasio se i lider Burjatije Aleksej Cidenov koji je rekao da „vojnici iz Burjatije časno izvršavaju svoju dužnost, te da su primjer najbolje tradicije ruske vojske“.

-Ocjena poglavara Rimokatoličke crkve o surovosti pojedinih nacionalnosti, tačnije Burjata i Čečena, koji štite civilnog stanovništvo – u najmanju rukuje čudna. Istorija poznaje mnogo primjera kada su oni, koji se smatraju predstavnicima civilizovanih nacija, uništavali gradove, zemlje, pa čak i narode, istakao je Cidenov.

Sputnjik

Povezani članci

Putin: Cijene roba globalno će početi da rastu od sutra

 Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je da će Rusija podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo kao vid podrške Izraelu. “Sa napadom Irana na Izrael, Hezbolah i Hute, očekujte da će cijene roba globalno početi da rastu od sutra. Zapad je bio zaveden da podrži Izrael, posebno u njegovom napadu na Palestince i građane Gaze. […]

Netanjahu obećao pobjedu – oboreno blizu 300 iranskih dronova i projektila

– Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će njegova zemlja ostvariti pobjedu nakon što je vojska saopštila da je oborila većinu od blizu 300 dronova i projektila koje je lansirao Iran u oštroj eskalaciji bliskoistočnog sukoba. “Presreli smo, odbili smo, zajedno ćemo pobijediti”, objavio je Netanjahu na mreži “Iks”. U odvojenom saopštenju iz njegovog […]