Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Pale: Proteklih 30 godina bile istorijske

27 Maj 2022
2 min.
Pale: Proteklih 30 godina bile istorijske

Svečanom akademijom Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale obilježila je večeras 30 godina od osnivanja.


Sekretar paljanskog Crvenog krsta Jelena Petrović izjavila je da su proteklih 30 godina bile istorijske, kako za opštinu tako i za ovu organizaciju, jer su zajedno, na početku građanskog rata u BiH, prihvatili veliki broj izbjeglica iz Sarajeva.

“Opština Pale i njen Crveni krst su ponijeli veliko breme i nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kada je 140.000 Srba napustilo svoja vjekovna ognjišta i kada ih je prihvatila ova lokalna zajednica, obezbijedila im krov nad glavom, hranu, higijenu”, rekla je Petrovićeva Srni.

Prema njenim riječima, Opštinska organizacija Crvenog krsta Pale je u ratnom periodu evidentirala razdvojene porodice, slala pisma i pakete u federalni dio Sarajeva.

Ona je istakla da su velikom broju ljudi pružene usluge, te dodala da je najveći broj njih ostao na području opštine Pale ili susjednih opština.

Petrovićeva je zahvalila svima koji su u proteklom periodu, svako na svoj način, dali doprinos radu ove humanitarne organizacije, a najviše volonterima paljanskog Crvenog krsta, jer je riječ o licima koji to rade bez ikakve novčane naknade, samo da bi pomogli nekom drugom.

Na obilježavanju 30 godina od osnivanja Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale prikazan je dokumentarni film o aktivnostima ove organizacije u proteklom periodu i uručene plakete za 30 članova Osnivačke skupštine, koliko ih je bilo 1992. godine, od čega pet posthumno. Nastupio je i hor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Pale.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić: Kapitalni projekti od velikog značaja za Pale i Jahorinu

Renoviranjem i adaptacijom četiri objekta na Palama ova lokalna zajednica bi postala mjesto sa više smještajnih kapaciteta i turista, čak do 15.000. Izgradnja svakog objekta je novo radno mjesto, nova investicija za Pale, a približavanje turista Palama, približavanje Pala Jahorini u principu je odluka kojom svi dobijaju…  Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan LJevnaić istakao je […]

Veliki ljetnji koncert Lepe Brene u Istočnom Sarajevu 5. avgusta

U okviru manifestacije “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu” opština Istočno Novo Sarajevo poklanja veliki ljetnji koncert Lepe Brene. Koncert će biti održan na Trgu Republike Srbije sa početkom u 21.00 čas. Ulaz je besplatan.