Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Patrijarh Porfirije služi u Sabornom hramu u Tuzli

26 Jun 2022
2 min.
Patrijarh Porfirije služi u Sabornom hramu u Tuzli

NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije služiće danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli.


Liturgijom će početi obilježavanje 140 godina od osveštanja Sabornog hrama kojem će prisustvovati predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Patrijarh Porfirije doputovao je juče dvodnevnu posjetu Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, a svečani doček priređen mu je pred Sabornim hramom u Tuzli, gdje je služena doksologija.

NJegova svetost je u obraćanju vjernici poručio da je vjera ono na čemu se zida život ljudi na ovim prostorima.

Srpski patrijarh je istakao da je zajedničko za sve ljude koji ovdje žive – i hrišćane i katolike i muslimane, da imaju svoje mjesto i hram u koje dolaze i mole se Bogu kako bi prevazišli teškoće sa kojim se suočavaju.

Povodom obilježavanja 140 godina od osveštanja Sabornog hrama, u tuzlanskom Narodnom pozorištu juče je održana svečana akademija kojoj je prisustvovao i patrijarh Porfirije.

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da je Saborni hram Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli svjedok bitisanja pravoslavne zajednice i neraskidivi dio ovog grada.

Saborni hram u Tuzli je sagrađen i osveštan 1882. godine, u vrijeme kada je Tuzla bila stjecište bogatih srpskih trgovaca.

Hram je građen osam godina, a nakon osveštanja postao je duhovni centar i mjesto sabiranja pravoslavnog naroda.

Bio je dio naselja Srpska varoš, koje je bilo naseljeno srpskim življem na današnjem lokalitetu Panonskih jezera u Tuzli.

SRNA

Povezani članci

Ambasada Rusije: Razlog nestabilnosti nije jedan čovjek, nego ozloglašena međunarodna zajednica

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je da je pogrešna američka teza da je razlog nestabilnosti u BiH konkretna osoba, a ne ozloglašena međunarodna zajednica. Iz Ambasade Rusije su istakli da je Vašington monopolizovao ulogu međunarodnog faktora u BiH kada je pretvorio objektivnog i nepristrasnog učesnika procesa jačanja mira i stabilnosti u BiH u oruđe […]

U ponedjeljak o dopuni Zakona o finansiranju zajedničkih institucija

Savjet ministara trebalo bi u ponedjeljak, 22. aprila, da razmatra Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija BiH, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora. Isto ministarstvo je na dnevni red dostavilo Prijedlog srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH za period 2022-2025. godina /novi tekst/. Na dnevni red pod oznakom povjerljivo je i izvještaj o […]