Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Poginulo skoro 2.700 djece

21 Jun 2021
1 min.
Poginulo skoro 2.700 djece

Prošle godine je više od 8.500 djece angažovano u vojsci u raznim sukobima širom svijeta i skoro 2.700 je poginulo, saopštile su danas UN.


Generalni sekretar UN Antonio Guteres predao je godišnji izvještaj Savjetu bezbjednosti o djeci i oružanim sukobima u kojem se govori o ubistvima i seksualnom zlostavljanju djece, otmicama i regrutacijama, uskraćivanju pristupu pomoći i ciljanim napadima na škole i bolnice.

U izvještajima su potvrđena kršenja prava najmlađih počinjena nad 19.379 djece u 21 sukobu. Najviše kršenja tokom protekle godine počinjeno je u Somaliji, Kongu, Avganistanu, Siriji i Jemenu.

Potvrđeno je da je prošle godine 8.521 djete vrbovano u vojsku, dok je 2.674 poginulo, a 5.748 je ranjeno u raznim sukobima.

SRNA

Povezani članci

U Orenburškoj oblasti Rusije poplavljeno više od 2.500 domaćinstava

U ruskoj Orenburškoj oblasti poplavljeno je 2.556 domaćinstava i evakuisano 4.208 ljudi nakon pucanja brane na rijeci Ural, saopštila je lokalna administracija. U saopštenju se navodi da se u centrima za privremeni boravak nalazi 427 ljudi. Ranije je u gradskoj administraciji Orska “Sputnjiku” rečeno da je pukla brana koja je štitila grad od rijeke Ural. […]

Legalizovan kanabis u Njemačkoj: Šta to znači za pravila u saobraćaju?

Njemačka je legalizovala kanabis, i mada su mišljenja javnosti o ovome podijeljena, postavlja se pitanje šta je sa pravilima u saobraćaju. Glavno je pitanje kolika će količina THC-a  biti dopuštena u krvi – a regulatorno tijelo se oglasilo i ovim povodom, i predložilo granične vrednosti za saobraćaj. Predlaže se – na temelju aktivnog sastojka THC-a […]