Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Preminuo poznati dječiji hirurg Deja Kafka

30 Septembar 2022
2 min.
Preminuo poznati dječiji hirurg Deja Kafka

Dugogodišnji saradnik u Bolnici “Srbija” Istočno Sarajevo specijalista dječije hirurgije primarijus doktor Dejan Kafka preminuo je nakon kratke i teške bolesti.

Kafka je rođen 29. maja 1961. godine u Sarajevu, gdje je završio i osnovnu i srednju školu, kao i Medicinski fakultet 1985. godine, saopšteno je iz Bolnice “Srbija”.

Rat ga je zatekao na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a početkom januara 1994. godine sa grupom srpskih doktora i medicinskih sestara je uhapšen i zarobljen u kasarni “Viktor Bubanj”, samo zato što se izjašnjavao kao pripadnik srpske nacionalnosti.

Nakon što je pušten iz zarobljeništva, radio je u bolnici u Kasindolu od 1994. do 1996. godine.

Od 1996. do 2011. godine bio je zaposlen na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “Dr Vukan Čupić”, na Odjeljenju opšte i abdominalne hirurgije u Beogradu, a titula primarijusa dodijeljena mu je u septembru 2011. godine.

U Klinici za dječiju hirurgiju Kliničkog centra Banjaluka bio je zaposlen od 2011. do 2013. godine, a svoj dalji rad od 2013. godine nastavio je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Doktor Kafka bio je član Srpskog ljekarskog društva, Ljekarskog društva BiH, Sekcije za dječiju hirurgiju, Udruženja pedijatrijskih hematoonkologa Srbije, Udruženja endoskopskih hirurga Srbije, kao i brojnih međunarodnih udruženja.

Kao gostujući ljekar u Bolnici “Srbija” operisao je više od 1.000 pacijenata.

“Grad Istočno Sarajevo i Bolnica `Srbija` će uvijek biti zahvalni doktoru Kafki za sve što je učinio za naš grad i bolnicu i pamtićemo ga kao velikog i dobrog čovjeka”, navedeno je u saopštenju.

SRNA

Povezani članci

Univerzitet u Istočnom Sarajevu opet prvi u BiH na SIR rang-listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo prvo mjesto među univerzitetima u BiH na “Scimago institušn renking” /SCImago institutions rankings/ SIR listi. Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi put je uvršten na ovu listu 2020. godine i danas zauzima 5.815. mjesto u svijetu od više od 9.000 rangiranih institucija, saopšteno je iz ove visokoobrazovne […]

Saobraćajna nesreća u Istočnom Sarajevu

U ulici Vojvode Radomira Putnika u Istočnom Sarajevu došlo je do saobraćajne nezgode. Saobraćaj se odvija usporeno.