Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Promovisana knjiga “Tragom jedne familije”

22 Maj 2022
2 min.
Promovisana knjiga “Tragom jedne familije”

 Na Sokocu je promovisana knjiga “Tragom jedne familije” autora Velemira Koprivice i Stanojke Koprivica Kovačević o etnografskim zapisima o glasinačko-romanijskom kraju.


Devesedtpetogodišnji Koprivica, koji je odrastao u porodičnoj zajednici koju je činilo 38 “čeljadi”, a danas živi sam u selu Bandin Odžak kod Sokoca, kaže da je zapisivao sve ono čega se sjeća, a što je poslužilo kao matrijal za knjigu o familiji Koprivica.

NJegova sestre Stanojka Koprivica Kovačević kaže da je ideja o etnografskim zapisima o glasinačko-romanjskom kraju potekla od nje, a da je knjiga “Tragom jedne familije” nastala iz četiri sveske zabilježaka njenog brata Velemira.

Ona kaže da je preporučila bratu Velemiru da stavi na papir sve što zna o Koprivicama koji su iz Crne Gore došli na Glasinac, počevši od prvodoseljenog Bože do novijeg doba.

Ova knjiga je, kako kaže, istovremeno i svjedočanstvo o jednom narodu, kojeg je Milenko Filipović nazvao “glasinački soj”, a koji se sa svim svojim osobenostima formirao nakon dolaska na Glasinac.

Kovačevićeva je istakla da je pišući o ovoj familiji kroz etnografske zapise predstavila i sačuvala od zaborava tradiciju naroda glasinačkog kraja.

Etnolog Miroslav Niškanović, govoreći o knjizi, podsjetio je da je pišući o familiji Koprivica došao do podatka da sve Koprivice koje slave Nikoljdan vode daleko porijeklo od istog prezimena sa Banjana u Crnoj Gori, te da je njihovo raseljavanje počelo početkom 17.vijeka.

On je pohvalio ideju brata i sestre Koprivica da nastave istraživanja o familiji u kojima su raniji autori zaokružili vrijeme dvadesetih i tridesetih godina minulog vijeka.

“Oni su nastavili ova istraživanja i upotpunjavaju ih, opisujući dešavanja, ljudske sudbine i porodične odnose, te u formi dijaloga ispisuju svojevrsni letopis Bandinog Odžaka, Glasinca, Romanije i njihovih stanovnika”, naveo je Niškanović.

On je rekao da je knjiga “Tragom jedne familije” od velikog značaja za familiju Koprivica, ali i prilog o poznavanju porodičnog i društvenog života na Glasincu u posljedna dva vijeka, te da može biti od koristi svima koji se bave istraživanjima u ovoj oblasti.

Kovačevića je do sada objavila roman “Lisica u rukama” /1981/, knjigu “Istorija sestrinstva u Srbiji”, a najviše se iskazala u formi kratke priče.

Velemir Koprivica, mještanin sela Bandin Odžak kod Sokoca, jedan je od autora knjige, pribilježio je i otrgnuo iz zaborava ono što nije za zaboravljanje.

Organizator promocije je Narodna biblioteka Sokolac uz podršku Zavičajnog udruženja “Romanija”.

SRNA

Povezani članci

Prvi kadar Istočno Sarajevo na Martovskom festivalu u Beogradu

Međunarodni filmski festival Prvi kadar Istočno Sarajevo, koji se ove godine održava pod motom ”Povratak bioskopu” predstaviće se beogradskoj publici u okviru Martovskog festivala- 71. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će biti održava od 26. do 30. marta u Domu omladine u Beogradu. Prvi kadar Istočno Sarajevo publici će predstaviti 18. izdanje festivala, […]

Na palama predstavljena knjiga Jelene Guskove o spoljnoj politici Rusije na Balkanu

Na Palama je sinoć predstavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige “Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize 1985-1995” člana Ruske akademije nauka Jelene Guskove, koja istakla da se raduje što knjigu promoviše u Republici Srpskoj, koja je izdržala borbu za svoj opstanak i pokazala herojstvo, kada joj Rusija, nažalost, nije pomogla. Guskova je rekla da u […]