Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Prosječna majska plata 981 KM

22 Jun 2021
1 min.
Prosječna majska plata 981 KM

Prosječna mjesečna plata nakon oporezivanja u maju u Republici Srpskoj iznosila je 981 KM i u odnosu na april nominalno je veća za 0,4 odsto, a realno za 0,2 odsto, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.


Posmatrano po područjima, u maju je najviša prosječna plata od 1.515 KM bila u području finansijske i djelatnosti osiguranja, a najmanja, koja je iznosila 690 KM, bula je u području djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

U maju ove godine u odnosu na maj lani sva područja su ostvarila nominalni rast plate, dok je najveće procentualno povećanje od 11,5 odsto bilo u području informacija i komunikacija.

Prosječna majska bruto plata iznosila je 1.524 KM.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena u maju u odnosu na april u prosjeku su više za 0,2 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 1,5 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u maju od 9,7 odsto bio je kod prevoza – zbog većih cijena goriva i maziva, dok je najveći pad cijena od 7,7 odsto bio u odjeljku obuća i odjeća, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće.

SRNA

Povezani članci

Kovačević: Planirano zakazivanje sjednice za poništavanje Izbornog zakona koji je nametnuo Šmit

 Klub SNSD-a i Srpski klub u Parlamentarnoj skupštini BiH planiraju zakazivanje posebne sjednice sa zahtjevom za poništavanje Izbornog zakona kojeg je nametnuo Kristijan Šmit, izjavio je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević. Kovačević je izrazio nadu da će se tom zahtjevu pridružiti i predstavnici opozicije iz Republike Srpske. “Mi […]

Dodik najavio veliki narodni miting protiv svega što se pokreće mimo procedura (VIDEO)

Organizovaćemo veliki narodni miting protiv svega što se mimo procedura pokreće, a ako bude bilo potrebno, neminovno je da proglasimo nezavisnost, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarišući da se rezolucija o Srebrenici stavi na dnevni red Generalne skupštine UN. – Rekao sam i javno govorim da se genocid nije desio. Mi smatramo da […]