Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Prvo mjesto pripalo Lauri Majdančić i Vedadu Zahiroviću

27 Maj 2022
2 min.
Prvo mjesto pripalo Lauri Majdančić i Vedadu Zahiroviću

 Pobjednici finalnog saobraćajno-obrazovnog takmičenja učenika osnovnih škola Republike Srpske “Djeca u saobraćaju 2022” su Vedad Zahirović iz Osnovne škole /OŠ/ “Aleksa Šantić” iz Vukosavlja i Laura Majdančić iz OŠ “Jovan Dučić” iz Banjaluke, a najbolja ekipa je OŠ “Sveti Sava” iz Crnjelova.


Pomoćnik ministra za drumski saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja i veza Republike Srpske Dragan Stanimirović je pohvalio učesnike takmičenja koje je održano u Istočnom Sarajevu, kao i njihove nastavnike, koji su i okviru saobraćajnih sekcija u školama učestvovali u edukaciji đaka, te dodao da Ministarstvo aktivno učestvuje u ovakvim kampanjama.

Stanimirović je napomenuo da se takmičenje sastojalo iz teoretskog dijela ispita o poznavanju pravila bezbjednog ponašanja u saobraćaju, te vožnje na poligonu spretnosti.

On je apelovao da svi učesnici u saobraćaju, posebno vozači motornih vozila pažnju posvete biciklistima i najmlađima, da bi na taj način povećali bezbjednost i zaštitili djecu u saobraćaju.

Načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srspke Goran Amidžić rekao je da djeca pokazuju zavidne rezulate u poznavanju saobraćajnih propisa i pravila.

“Mnogo odraslih u saobraćaju biciklom učestvuje nepravilno, odnosno voze trotoarom, a to je površina namijenjena za pješake, prelaze pješački prelaz, vozeći biciklo što je zabranjeno i ne nose zaštitnu kacigu, iako nije obavezna, ali dobar je element zaštite u slučaju pada i povređivanja”, pojasnio je Amidžić.

Zahirović i Majdančićeva su istakli da su se dobro pripremili za takmičenje, da je konkurencija bila jaka, te da su zadovoljni pobjedom, a oboje su saglasni u tome da poštuju saobraćajne propise.

Generalni sekretar Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske Zoran Stevanović istakao je da je na finalnom takmičenju učestvovalo 72 takmičara iz 18 ekipa, sastavljenih od po četiri učenika – dva dječaka i dvije djevojčice, koji su rođeni 2010, 2011. ili 2012. godine.

Oni su bili najbolji na regionalnom ispitima “Djeca u saobraćaju 2022” održanim 30. aprila, u konkurenciji 125 ekipa sa 500 učenika iz 125 osnovnih škola širom Republike Srpske.

Višedecenijsku manifestaciju organizuju AMS Republike Srpske i 48 auto-moto društava.

Kroz sve faze takmičenja do sada je prošlo više od 50.000 osnovaca iz svih krajeva Republike Srpske.

Pobjednici na finalnom takmičenju “Djeca u saobraćaju 2022” dobili su vrijedne nagrade u vidu mauntin bicikla, školskih ruksaka i bežičnih slušalica.

SRNA

Povezani članci

Univerzitet u Istočnom Sarajevu opet prvi u BiH na SIR rang-listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo prvo mjesto među univerzitetima u BiH na “Scimago institušn renking” /SCImago institutions rankings/ SIR listi. Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi put je uvršten na ovu listu 2020. godine i danas zauzima 5.815. mjesto u svijetu od više od 9.000 rangiranih institucija, saopšteno je iz ove visokoobrazovne […]

Saobraćajna nesreća u Istočnom Sarajevu

U ulici Vojvode Radomira Putnika u Istočnom Sarajevu došlo je do saobraćajne nezgode. Saobraćaj se odvija usporeno.