Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

PU Istočno Sarajevo: U avgustu 39 krivičnih djela

24 Septembar 2021
3 min.
PU Istočno Sarajevo: U avgustu 39 krivičnih djela

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u avgustu je evidentirano smanjenje broja krivičnih djela za 37 odsto u odnosu na avgust prošle godine, a povećan je broj saobraćajnih nezgoda za 1,6 odsto.


Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da je zabilježeno 39 krivičnih djela u avgustu, dok stepen rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu iznosi 50 odsto.

“Koeficijent ukupne rasvijetljenosti iznosi 87 odsto. Nismo imali krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti protiv života i tijela niti krivična djela u vezi sa otuđenjem motornih vozila, niti razbojništa”, izjavio je Šehovac na konferenciji za novinare u Palama.

On je naveo da su dokumentovana dva krivična djela u vezi sa zloupotrebom droge, te da je riječ o krivičnom djelu neovlaštena proizvodnja i promet droge, zbog čega je policija podnijela tri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdala 37 prekršajnih naloga.

Prema njegovim riječima, evidentirano je i smanjenje broja krivičnih djela nasilje u porodici jer je u avgustu zabilježeno pet ovih krivičnih djela, a u uporednom periodu šest.

“Protiv pet izvršilaca muškog pola podnijeli smo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Riječ je o jednom povratniku u izvršenju ovog krivičnog djela i o jednom policijskom službeniku Policijske uprave Istočno Sarajevo koji je po rješenju načelnika Uprave suspendovan i udaljen sa dužnost do okončanja krivičnog i disciplinskog postupka”, istakao je Šehovac.

Šehovac je uputio apel svim učesnicima u saobraćaju da poštuju propise s ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja, ističući da će policija nastaviti sa svim planskim aktivnostima kako bi stanje bezbjednosti u narednom periodu bilo podignuto na još veći nivo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Radomir Cerovina rekao je da stanje bezbjednosti na području Uprave ocjenjuju kao zadovoljavajuće po svim segmentima, navodeći da je u avgustu registrovano 39 krivičnih djela.

On je iznio podatak da je podneseno 37 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 35 lica, od kojih 10 povratnika u izvršenju krivičnih djela.

“Od ukupnog broja krivičnih djela njih 10 izvršili su nepoznati počinioci od kojih je rasvijetljeno pet. Strukturu izvršenih krivičnih djela čine 34 krivična djela opšteg kriminaliteta, dva krivična djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, dva krivična djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i jedno krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja”, naveo je Cerovina.

Cerovina je rekao da su iz oblasti privrednog kriminaliteta obradili dva krivična djela i okružnom tužilaštvu dostavili izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv jednog lica.

Načelnik sektora policije Milan Čvoro rekao je da je u avgustu registrovano 41 narušavanje javnog reda i mira, što je za 14,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, kada je evidentirano 48 narušavanja.

On je dodao da je broj evidentiranih prekršaja 45, a strukturu prekršaja najčešće čine vrijeđanje, tuča i fizički napad.

“Najveći broj prekršaja zabilježen je na području policijskih stanica Pale, Istočno Novo Sarjevo, Istočna Ilidža, ali narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo”, istakao je Čvoro.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja na području Policijske uprave, u avgustu se dogodilo 65 saobraćajnih nezgoda, za 1,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Čvoro je naglasio da saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima nije bilo, dok su u uporednom periodu tri lica smrtno stradala.

Registrovano je ukupno 4.149 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dok je sankcionisano 3.865 lica ili za 7,2 odsto manje u odnosu na uporedni mjesec.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Planinarstvo – potencijal za dodatni razvoj grada

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić ocijenio je da planinarstvo predstavlja dodatni potencijal za razvoj ovog grada s obzirom na geografski položaj. “Istočnim Sarajevom dominiraju planine – Jahorina, Trebević, Romanija, Treskavica, a i dijelovi Zelengore se naslanjaju na područje grada”, rekao je Ćosić, koji je danas u Istočnom Sarajevu prisustvovao godišnjoj Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske. […]

Vaskršnja dječija planinarska radionica 6. maja u Trnovu

Planinarsko-sportsko društvo /PSD/ “Treskavica” Trnovo u saradnji sa crkvenom opštinom Trnovo u ponedeljak, 6. maja, organizuje Vaskršnju dječiju planinarsku radionicu. Uz tradicionalni program crkvene opštine Trnovo, malu planinarsku ekipu u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Trnovu očekuju različiti sadržaji vezani za planinu i planinarenje. “Najmlađe, nakon bogosluženja, očekuju kviz, nagrade i igre uz naše […]