Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

PU Istočno Sarajevo: U julu registrovano 49 krivičnih djela

18 Avgust 2022
3 min.
PU Istočno Sarajevo: U julu registrovano 49 krivičnih djela

Stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo ocijenjeno je zadovoljavajućim, iako je zabilježeno blago povećanje ukupnog broja krivičnih djela, rečeno je na konferenciji za novinare rukovodstva Uprave gdje su predstavljeni rezultati rada za juli.


Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je novinarima na Palama da je u julu registvovano 49 krivičnih djela, dok je u uporednom periodu zabilježeno 45, te da nisu imali težih krivičnih djela, odnosno sa većim stepenom društvene opasnosti.

Kada je u pitanju kriminalitet, Šehovac je istakao dobru saradnju sa Okružnim javnim tužilaštvom Istočno Sarajevo i Tužilaštvom BiH u određenim predmetima u kojima zajedno postupaju.

On je naglasio da će policija nastaviti da radi na tome da bezbjednost bude podignuta na još viši nivo.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da su policijski službenici u julu registrovali 49 krivičnih djela, što je za osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

On dodaje da je nadležnom tužilaštvo dostavljeno 43 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 53 lica od kojih je sedam povratnika i osam maloljetnika u vršenju krivičnog djela.

Prema njegovim riječima, strukturu izvršenih krivičnih djela čine 40 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, pet privrednog kriminaliteta, tri krivična djela u vezi sa opojnim drogama i jedno krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“Od ukupnog broja izvšenih krivičnih djela, 17 je počinjeno od nepoznatog izvršioca od čega je rasvijetljeno devet pa koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu iznosi 52 odsto, dok je koeficijent ukupne rasvijetljenosti 54 odsto”, istakao je Cerovina.

Cerovina kaže da u izvještajnom periodu nije bilo evidentirano krivičnih djela razbojništava, niti krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da su na području Uprave u julu evidentirali 25 narušavanja javnog reda i mira, što je za 39 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Zbog narušavanja javnog reda i mira sankcionisano je 36 lica, protiv šest lica podnesena su četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, dok je ostalim licima uručeno 30 prekršajnih naloga. Najčešći prekršaju su tuča i fizički napad i vrijeđanje. Narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo”, naveo je Čvoro.

Čvoro naglašava da je najveći broj prekršaja zabilježen na području policijskih stanica Pale i Istočna Ilidža.

Kada je u pitanju bezbjednost saobraćaja, Čvoro navodi da je u julu registrovano 58 saobraćajnih nezgoda, i da smrtno stradalih lica nije bilo.

“U saobraćajnoj nezgodi povređeno je 35 lica od kojih su četiri teže i 31 lakše. Od 132 isključena vozača njih 100 je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola”, izjavio je Čvoro.

On je napomenuo da je u toku preventivna kampanja “101 život” koju sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske s ciljem smanjenja broja poginulih na putevima Srpske u julu i avgustu, u mjesecima kada je bezbjednost učesnika u saobraćaju najugorženija.

Čvoro je apelovao na sve vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa i pravila u saobraćaju koja mogu spasiti ljudski život.

SRNA

Povezani članci

Vladika Hrizostom osveštao crkvu u Bjelosavljevićima

Njegovo visokopreostveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao je danas novoizgrađenu crkvu posvećenu Svetom velikomučeniku Prokopiju u Bjelosavljevićima kod Sokoca. Vladika Hrizostom je, obraćajući se velikom broju okupljenih vjernika, istakao da je ovo veliki istorijski događaj za ovo selo i Srpsku pravoslavnu crkvu. Mitropolit dabrobosanski je istakao da su prošli vijekovi molitve, čežnje, čekanja i nadanja da […]

Služen parastos poginulim borcima Srpske garde Ilidža

U Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži danas je služen parastos za 18 poginulih pripadnika Srpske garde Ilidža, elitne jedinice Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske, koja je formirana prije 30 godina. Pripadnik Srpske garde Ilidža Miroslav Lučić podsjetio je da je 1. oktobra 1992. godine ova jednica formirana na osnovu odluke komande […]