Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

PU Istočno Sarajevo: U prošloj godini evidentirano 575 krivičnih djela

31 Januar 2023
3 min.
PU Istočno Sarajevo: U prošloj godini evidentirano 575 krivičnih djela

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo prošle godine evidentirano je 575 krivičnih djela, što je blago povećanje ukupnog broja krivičnih djela, rečeno je na konferenciji za novinare rukovodstva Uprave gdje su predstavljeni rezultati rada za prošlu godinu.


Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je na konferenciji za novinare na Palama da koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 65,7 odsto, dok ukupan koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela iznosi 89 odsto.

On dodaje da su registrovali pet krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti i to nehatno lišenje života na području Rogatice, tri krivična djela ubistvo u pokušaju na području opština Istočno Novo Sarajevo i Pale te jedno krivično djelo teško ubistvo u Rogatici.

“Evidentirana su tri razbojništva od kojih su dva rasvijetljena, kao i pet krađa putničkih vozila od kojih su četiri rasvijetljena,a automobili vraćeni vlasnicima”, istakao je Šehovac.

On dodaje da su ostvareni dobri rezultati u oblasti organizovanog kriminaliteta, te da je na području Uprave zaplijenjeno više od 28 kilograma opojne droge marihuana, pronađene dvije laboratorije za vještački uzgoj opojne droge, kao i manje količine opojne droge kokain, spid i ekstazi.

Prema njegovim riječima,policijski službenici u 2022.godini evidentirali su 74 krivična djela nasilje u porodici, što je smanjenje primjenom novog Zakona o zaštiti u porodici kao i adekvatnom reakcijom policije, Centra za socijalni rad, tužilaštva.

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo izvršeno je 25 samoubistava.

Šehovac naglašava da su planske preventivno-represivne aktivnosti u protekloj godini sprovedene i dale su jako dobre rezultate, a neke od njih će u kontinuitetu biti nastavljene, kao i obezbjeđenje zimske turističke sezone na Jahorini koja još traje.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da su policijski službenici prošle godine registrovali 575 krivičnih djela od čeka je nadležnom tužilaštvu podneseno 515 o počinjenim krivičnom djelu protiv 580 lica.

“Od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela 192 izvršili su nepoznati počinioci od kojih je rasvijetnjeno njih 137”, izjavio je Cerovina.

On dodaje da je najviše krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta njih 467, zatim 44 krivična djela iz privrednog kriminaliteta, 31 krivično djelo u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, 31 protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i dva krivična djela iz oblasti Krivičnog zakona BiH”, izjavio je Cerovina.

Cerovina je poručio da je stanje na području Uprave zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora policije Milan Čvoro rekao je da su policijski službenici prošle godine zabilježili 377 narušavanja javnog reda i mira ili za 20,5 odsto manje nego u 2021. godini.

On dodaje da se dogodilo 593 saobraćajne nezgode, što je za 12,3 odsto manje u odnosu na 2021.godinu.

Čvoro navodi da je u saobraćajnim nezgodama devet lica smrtno stradalo, a 281 lice povređeno.

Prema njegovim riječima, registrovano je 32.086 prekršaja iz oblasti saobraćaja, dok su iz saobraćaja isključili 1.849 vozača najviše zbog vožnje pod dejstvom alkohola i to njih 1.387 te 302 vozila.

Čvoro dodaje da su oduzeli 11 putničkih motornih vozila povratnicima u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

SRNA

Povezani članci

Trnovo: Do 15. aprila prijave za banjsku rehabilitaciju

Opština Trnovo obavještava ratne vojne invalide, članove porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata, te žrtve ratne torture koji ostvaruju novčana primanja, da se do 15. aprila mogu prijaviti na javni poziv za banjsku rehabilitaciju koji je raspisalo Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske. Na javni poziv imaju pravo da se prijave ratni vojni invalidi od […]

Gorjela radna mašina u Palama

Na radnoj mašini na Palama, vlasništvo preduzeća iz Sarajeva, izbio je požar, a uviđaj ja izvršen u prisustvu sudskog vještaka, saopšteno je danas iz Policijske uprave Istočno Sarajevo. Policiji je juče oko 4.40 časova prijavljen požar na radnoj radnoj mašini koja se nalazila na parkingu u Ulici Mladena Todorovića. O svemu je obaviješten tužilac Okružnog […]