Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Raspisan konkurs za idejno rješenje spomenika Diani Budisavljević

19 Jun 2021
1 min.
Raspisan konkurs za idejno rješenje spomenika Diani Budisavljević

Grad Beograd i Istorijski arhiv raspisali su danas konkurs za idejno rješenje izgleda spomen obelježja Diani Budisavljević, heroini koja je u Drugom svjetskom ratu spasila više od 15.000 srpske djece iz logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.


“Spomenik se podiže u okviru Parka Diane Budisavljević koji se nalazi na prostoru Savskog keja, uz Karađorđevu ulicu, na potezu Brankov most – Beton hala”, rekao je danas zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Riječ je o otvorenom, projektnom, jednostepenom, anonimnom vajarsko-arhitektonskom konkursu, a rok za predaju radova je 21. septembar, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

“Podizanjem spomenika velikoj heroini, ostaće neizbrisiv trag jednog teškog vremena, u kojem su junaci bili ljudi sa velikim srcem i čistom dušom, kakva je bila Diana”, rekao je Vesić.

Konkurs je raspisan u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

SRNA

Povezani članci

Kusturica se sprema za snimanje filma u Moskvi

Srpski reditelj Emir Kusturica priprema se da snimi film u filmskom kompleksu Moskino u Moskvi, prenijela je agencija RIA. ”Zamislite samo: naš bioskopski park Moskino, čak i u fazi aktivne izgradnje, izgleda toliko obećavajuće da se svetski poznati reditelj već sprema da ovde snima svoje buduće filmove”, navodi se u saopštenju kompleksa Moskino. Kusturica je […]

Promovisana knjiga “Život u ratu” akademika Mirka Šošića

U Istočnom Novom Sarajevu promovisana je knjiga akademika Mirka Šošića “Život u ratu /Doktori u ratu/”, koja govori o ratu iz ugla bolesnika koje je liječio u tom periodu i o njegovom protivljenju ratu. Šošić je rekao novinarima da u knjizi govori većinom o ljudima žrtvama rata s namjerom da ukaže na besmisao rata i […]