Ravna planina banerRavna planina baner

Auto svijet

Rastu cijene polovnih automobila

07 Jun 2022
1 min.
Rastu cijene polovnih automobila

Tri godine stari korišteni automobili u godinu dana poskupjeli su za gotovo trećinu u Njemačkoj. U aprilu je prosječni trogodišnji automobil s benzinskim motorom bio je 30,1 odsto skuplji od usporedivog vozila godinu dana ranije, prema analizi firme za tržišnu analizu DAT.

U prosjeku je vozilo koštalo 27.900 evra. Prosječni dizelaš je poskupio za čak 31,8 odsto na prosječnih 28.960 evra. Brojke se odnose na trogodišnja polovna vozila u svim segmentima i markama, prenosi poslovni.hr.

Pokretači poskupljenja su niska ponuda vozila kao posljedica pandemije virusa korona, kriza s proizvodnjom čipova i novih automobila te nedostatak dijelova. Osim toga, cijene novih vozila prije tri godine porasle su za oko sedam odsto, piše njemački Manager Magazin, pa i to treba uračunati.

Posebno su na cijeni polovni dizelaši, koje su kupci spremni plaćati sve više.

Agencije

Povezani članci

Čemu služi čep na vratima automobila (VIDEO)

Da li ste ikada obratili pažnju na čep koji se nalazi sa donje strane vrata vašeg automobila? Kako bi automobil bio pouzdan i trajao što duže, proizvođači ugrađuju čitav niz funkcija koje su prije svega praktične, a služe što boljem održavanju automobila. Jedna od čestih “boljki” jeste korozija koja se pojavljuje na limariji svakog automobila, […]

Ovo je najskuplji auto uvezen u BiH prošle godine

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, najskuplji automobil u prošloj godini koji je uvezen u BiH iznosio je 504,329 KM uz dodatna davanja koja su iznosila 85,768 KM. Radi se o automobilu Mercedes Benz Mejbah S 680 4 MATIK. U TOP 10 uvezenih automobila u prošloj godini našli su se još i Ferari F8 Tributo […]