Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 14.11.2019.
"PUCAJTE, JA I DALJE DRŽIM ČAS"- MASOVNO STRIJELJANJE SRBA, JEVREJA I ROMA
Ponedeljak, 21.10.2019. | Princip News
 Na današnji dan 1941. godine Nijemci su izvršili najveće strijeljanje Srba i Jevreja u Kragujevcu kada su pred streljački vod izveli oko 3.000 ljudi, među kojima su bili i učenici i profesori ovdašnje gimnazije.

Strijeljanje je počelo u 7.00 časova ujutru, a završeno je u 14.00 časova.

Među strijeljanim su bili učenici i profesori gimnazije, šegrti, čistači obuće...

Jedan od profesora, zagrlio je učenika koje je stajalo pored njega i, prije nego što su ga meci presijekli po tijelu, izgovorio je: "Pucajte, ja i dalje držim čas!".

Ovo masovno strijeljanje odmazda je za pogibiju deset njemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta. Za njih 10, ubijeno oko je 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mjesta.

Prva masovna strijeljanja Nijemci su izvršili u okolini Kragujevca 19. oktobra 1941. godine kada su u selu Grošnica likvidirali 234 osobe srpske nacionalnosti.

Istog dana Nijemci su na prepad okupili 109 osoba u selu Maršić. Tada su strijeljali 103 Srbina, dok ih je šest preživjelo. U selu Mečkovac /danas Ilićevo/ likvidirali su 75 Srba.

Sutradan, 20. oktobra 1941. godine Nijemci su izveli na strijeljanje dvije grupe civila - prvo su pobili 66 osoba, među kojima je najviše bilo Jevreja, a potom i grupu od 53 osobe.

Pjesnikinja Desanka Maksimović, nakon što je čula detalje masakra u Kragujevcu, napisala je pjesmu "Krvava bajka", koja je objavljena tek nakon rata:

"Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu. Iste su godine svi bili rođeni, isto su im tekli školski dani, na iste svečanosti zajedno su vođeni, od istih bolesti svi pelcovani, i svi umrli u istom danu..."

U znak sjećanja na nedužne žrtve podignut je Spomen-park "Kragujevački oktobar", a kod spomenika strijeljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama tradicionalno se održava manifestacija "Veliki školski čas". 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
EU UPOZARAVA VLASTI U BIH NA HUMANITARNU KRIZU
 Komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos upozorio je danas vlasti u BiH na predstojeću humanitarnu krizu ove zime zbog veoma loših uslova u...
VUČIĆ ODLUČIO - NE PUTUJE U ZAGREB
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gdje će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je...
UHAPŠENI REKETAŠI U POLICIJSKOJ AKCIJI "OBJEKAT" (VIDEO)
Pripadnici MUP-a TK u akciju kodnog naziva "Objekat" uhapsili su pet osoba sa područja Tuzle, Živinica i Banovića zbog prijetnje prema vlasnicim...
METEOR OD 100 KILOGRAMA PROBIO ZVUČNI ZID IZNAD AMERIKE (VIDEO)
Kameni meteor veličine košarkaške lopte projurio je brzinom od 53.910 kilometara na čas iznad američke države Misuri i tom prilikom je probio...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
SAOBRAĆAJKA U ISTOČNOJ ILIDŽI (FOTO)
Utorak, 12.11.2019.
Republika Srpska
"INFOSRPSKA": ŠAROVIĆ I BORENOVIĆ PROTIV VOLJE NARODA SRPSKE
Srijeda, 13.11.2019.
BIH
SIPA U BANJALUCI I ISTOČNOM SARAJEVU UHAPSILA I SVOJE KOLEGE
Srijeda, 13.11.2019.