Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 04.06.2020.
"PUCAJTE, JA I DALJE DRŽIM ČAS"- MASOVNO STRIJELJANJE SRBA, JEVREJA I ROMA
Ponedeljak, 21.10.2019. | Princip News
 Na današnji dan 1941. godine Nijemci su izvršili najveće strijeljanje Srba i Jevreja u Kragujevcu kada su pred streljački vod izveli oko 3.000 ljudi, među kojima su bili i učenici i profesori ovdašnje gimnazije.

Strijeljanje je počelo u 7.00 časova ujutru, a završeno je u 14.00 časova.

Među strijeljanim su bili učenici i profesori gimnazije, šegrti, čistači obuće...

Jedan od profesora, zagrlio je učenika koje je stajalo pored njega i, prije nego što su ga meci presijekli po tijelu, izgovorio je: "Pucajte, ja i dalje držim čas!".

Ovo masovno strijeljanje odmazda je za pogibiju deset njemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. na 3. bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta. Za njih 10, ubijeno oko je 3.000 stanovnika Kragujevca i okolnih mjesta.

Prva masovna strijeljanja Nijemci su izvršili u okolini Kragujevca 19. oktobra 1941. godine kada su u selu Grošnica likvidirali 234 osobe srpske nacionalnosti.

Istog dana Nijemci su na prepad okupili 109 osoba u selu Maršić. Tada su strijeljali 103 Srbina, dok ih je šest preživjelo. U selu Mečkovac /danas Ilićevo/ likvidirali su 75 Srba.

Sutradan, 20. oktobra 1941. godine Nijemci su izveli na strijeljanje dvije grupe civila - prvo su pobili 66 osoba, među kojima je najviše bilo Jevreja, a potom i grupu od 53 osobe.

Pjesnikinja Desanka Maksimović, nakon što je čula detalje masakra u Kragujevcu, napisala je pjesmu "Krvava bajka", koja je objavljena tek nakon rata:

"Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mučeničkom smrću četa đaka u jednom danu. Iste su godine svi bili rođeni, isto su im tekli školski dani, na iste svečanosti zajedno su vođeni, od istih bolesti svi pelcovani, i svi umrli u istom danu..."

U znak sjećanja na nedužne žrtve podignut je Spomen-park "Kragujevački oktobar", a kod spomenika strijeljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama tradicionalno se održava manifestacija "Veliki školski čas". 


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
U PONEDJELJAK OBILJEŽAVANJE DANA MAŠINSKOG FAKULTETA
Mašinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu obilježiće u ponedjeljak, 8. juna, 26 godina postojanja, te 61 godinu tradicije visokog obra...
SMIJENJENA LEJLA REŠIĆ
Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić smijenjena je na današnjoj sjednici Vlade Srpske, potvrđeno je ATV-u iz Vlade...
JOŠ 31 OSOBA U SRPSKOJ POZITIVNA NA VIRUS KORONA
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske,...
MURAL U GRADIŠCI POSVEĆEN KOBIJU BRAJANTU NAJVEĆI U EVROPI (FOTO)
Prve košarkaške korake napravili smo zahvaljujući Kobiju Brajantu, pa smo odlučili da mu na ovaj način iskažemo poštovanje i naglasimo kakav...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
ŠEŠELJ: LOŠ RAD INSTITUCIJA GRADA ISTOČNO SARAJEVO
Utorak, 02.06.2020.
Republika Srpska
U SRPSKOJ OSAM NOVOZARAŽENIH VIRUSOM KORONA
Srijeda, 03.06.2020.
BIH
KOŠARAC: FORMIRAĆEMO EKSPERTSKI I PRAVNI TIM ZBOG TRGOVSKE GORE
Srijeda, 03.06.2020.