Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Četvrtak, 18.07.2019.
FOLKSVAGEN O "BALKANSKOJ" FABRICI: SKRATILI SMO LISTU KANDIDATA
Četvrtak, 11.07.2019. | Princip News

Vodeći njemački proizvođač automobila još razmatra lokaciju za fabriku koja bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude podignuta na Balkanu. Od ranije se priča da su favoriti Bugarska i Turska, a pominjana je i Srbija.

"Poslednjih meseci razmatrali smo različite lokacije za našu fabriku. Sada postoji skraćena lista favorita“, navodi portparolka Folksvagena u odgovoru na upit DW. „Nakon ove faze ispitivanja slediće faza pregovora sa potencijalnim kandidatima“, dodala je ona.

Iz Volfsburga ponovo nisu hteli da potvrde da li su favoriti Bugarska i Turska, kao i da li će konačna odluka pasti sljedeće sedmice na sastanku upravnog odbora.

Prethodnih mjeseci su ugledne agencije Rojters i dpa javile da izvori iz kompanije tvrde kako su u igri još samo lokacije u Bugarskoj i Turskoj.

Do tada su u srpskim medijima trajale špekulacije da bi fabrika u kojoj će se proizvoditi modeli iz Folksvagenove familije Škoda Karok i SEAT Ateka mogla da nastane u Šumadiji.

Predsjednik Aleksandar Vučić je neko vreme govorio o „najvećoj, najvažnijoj i najmoćnijoj“ investiciji što je u javnosti povezano sa Folksvagenom. On je međutim više puta rekao da je Srbija autsajder u toj trci. Sredinom marta je Vučić posjetio centralu firme u Volfsburgu, slikajući se u muzeju oldtajmera.

Folksvagen traži lokaciju na Balkanu u sklopu velikog restrukturiranja nakon kojeg će u fabrikama u Njemačkoj proizvoditi još samo električne automobile.

Prema najavama bi na Balkan otišla investicija teška 1,4 milijarde evra, a bilo bi uposleno oko 5.000 radnika i 650 inženjera. Prvi automobili bi trebalo da siđu sa trake 2023. godine.

/DW/

Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
KUZMIĆA BUDE IZ KOME
Košarkaški klub Crvena zvezda objavila je novo saopštenje o zdravstvenom stanju srpskog reprezentativca Ognjena Kuzmića, koji je u nedelju teš...
DODIK: UVIJEK ĆU ŠTITITI VITALNI INTERES SRPSKE
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Narodnoj skupštini Republike Srpske da današnja posebna sjednica predstavlja afirmaci...
ŠTETA 3.000 KM: U PALAMA UKRADENI ELEMENTI SA STUBOVA ZA STRUJU
U mjestu Stambolčić u opštini Pale ukraden je veći broj metalnih elemenata sa stubova za struju, čime je pričinjena šteta od oko 3.000 KM pr...
VODAFONE POKRENUO PRVU 5G MREŽU U NJEMAČKOJ
​Telekomunikacijski operater Vodafone pokrenuo je u utorak prvu komercijalnu 5G mobilnu mrežu u Njemačkoj. Mreža ima 25 odašiljača u Dizeldo...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Istočno Sarajevo
U DOMU ZDRAVLJA U TRNOVU PREGLEDI INTERNISTE BOLNICE "SRBIJA"
Srijeda, 17.07.2019.
Republika Srpska
VIŠKOVIĆ: USKORO ZABRANA PRIJEMA RADNIKA U JAVNA PREDUZEĆA I USTANOVE
Utorak, 16.07.2019.
BIH
OPTUŽNICA PROTIV GOVEDARICE ZBOG PORESKE UTAJE 290.000 KM
Srijeda, 17.07.2019.