Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Petak, 18.10.2019.
JEVTIĆ: BEZ SRPSKE LISTE NEMA NI VLADE SAMOPROGLAŠENOG KOSOVA
Utorak, 08.10.2019. | Princip News
Potpredsjednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je da je bez razgovora sa ovom političkom partijom u bilo kakvoj opciji formiranje nove vlade samoproglašenog Kosova nemoguće, jer to kažu Ustav Kosova i zakoni.

Jevtić je rekao da je srpski narod na Kosmetu vrlo jasno na proteklim izborima rekao da ostaje čvrst i jedinstven uz svoju državu Srbiju.

Komentarišući izjavu lidera pokreta "Samoopredjeljenje" Aljbina Kurtija da će biti predstavnika Srba u "kosovskoj vladi", ali ne predstavnika Srpske liste, Jevtić je za RTS rekao da Kurti govori šta bi želio, ali da je drugo šta stoji u zakonima.

On je pojasnio da u Ustavu, član 96, stoji da će "predstavnik Srba u Vladi Kosova biti izabran većinom predstavnika te zajednice kosovskoj skupštini".

"Tu nema rasprave. To što govori Kurti da će uzeti ne znam kog Srbina, to je kao da ćemo mi reći da nećemo da Kurti bude premijer nego ćemo uzeti nekog drugog. Prosto je to nemoguće", istakao je Jevtić.

Prema njegovim riječima, ukoliko Kurti želi da zaista bude predsjednik vlade samoproglašenog Kosova, on mora da uzme činjenicu da je Srpska lista pobijedila.

"Sačekaćemo konačne rezultate, nije velika razlika između prve i druge stranke u ovom trenutku, putem pošte glasovi nisu izbrojani. Mada se pretpostavlja da je većina glasova koji su došli putem pošte za `Samoopredeljenje`", rekao je Jevtić.

On je ocijenio da su albanski glasači poručili na izborima da nisu zadovoljni radom onih koji su nekoliko decenija bili na vlasti u Prištini i da hoće nove ljude, posebno što su partija Aljbina Kurtija i partija Ise Mustafe bile u opoziciji u prošlom sazivu parlamenta.

Jevtić je istakao da je vrlo važno to što je Srpska lista osvojila svih 10 mandata u parlamentu samoproglašenog Kosova.

"To znači da nismo ostavili prostor bilo kome od albanskih lidera da trguje sa onim što su interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", dodao je Jevtić.

On je naveo da je pratio izbornu noć, kada su izlazili rezultati i da je vidio veliko nezadovoljstvo određenih albanskih analitičara zbog ubjedljive pobjede Srpske liste.

"Zato je bilo važno da mi u velikom procentu pobijedimo kako ne bi dozvolili da se pojave neki Srbi koji ne bi radili ništa drugo osim slušali šta im ovi govore", rekao je Jevtić.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
DJEVOJKA PORIJEKLOM IZ BIH MEĐU 100 NAJLJEPŠIH ŽENA NA SVIJETU
Australijanka porijeklom iz BiH Ines Bašić svrstana je u 100 najljepših žena Australije, prema magazinu Maxim. Dvadesetdevetogodišnja Ines ...
JOKIĆ 11 POENA U POBJEDI DENVERA
Srpski košarkaš Nikola Jokić sa 11 poena doprinio je pobjedi Denvera nad Portlandom 110:104 u predsezoni NBA lige. Najbolji košarkaš Nagets...
OPTUŽENIMA ZA ŠVERC DROGE PREDLOŽENO 14 GODINA ROBIJE
Državljani Crne Gore, Đ.R. (38), V.S., (23) i T.M. (29) svi rođeni u Pljevljima, sporazumno su priznali su krivicu za neovlašteni promet droga ...
PUDŽDEMON SE PREDAO, ODBIJA IZRUČENJE
Odbjegli bivši katalonski lider Karles Pudždemon predao se belgijskim pravosudnim vlastima, nakon što je Španija izdala novi nalog za njegovo h...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
I.ILIDŽA: NOVA VEĆINA SUOČAVA SE SA OPSTRUKCIJAMA, SMIJENJENI PREDSJEDNIK ODNIO PEČAT
Četvrtak, 17.10.2019.
Republika Srpska
ZA SEDAM DANA U SRPSKOJ DEVET SLUČAJEVA TEŠKE RESPIRATORNE INFEKCIJE
Petak, 18.10.2019.
BIH
BEZ SAGLASNOSTI SRPSKE USVOJEN AKCIONI PLAN
Srijeda, 16.10.2019.