Molimo sačekajte......

RADIS DOO
Baner poz2 Termag
Istočno Sarajevo
Vreme
10°C
Subota, 14.12.2019.
KAŠ: KFOR ODGOVORAN ZA UBISTVO SRPSKIH CIVILA U AUTOBUSU "NIŠ EKSPRESA"
Ponedeljak, 12.08.2019. | Princip News
Bivši oficir Kfora, Norvežanin Kristijan Kaš izjavio je da je Kfor odgovoran za napad Albanaca na autobus "Niš ekspresa" 16. februara 2001. godine kod Podujeva u kome je poginulo 12, a ranjeno 43 Srba, te da za to traži oproštaj svakog dana.

Kaš, koji je na Kosmet prvi put došao 2000. godine, kaže da je na mjesto zločina došao sat i po nakon napada i da ni danas ne može da zaboravi miris spaljenih tijela, gume i plastike. 

"Taj napad je bio naša odgovornost. Nismo uspjeli da odbranimo Srbe i ostale manjine na Kosmetu. Tražim oproštaj za to svaki dan", rekao je za "Politiku" Kaš koji je nedavno uputio zvaničnu molbu Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju da, kao hrišćanin luteranske ispovijesti, bude primljen pod okrilje Srpske pravoslavne crkve. 

On je naveo da su postojali dokazi da je Fljorim Ejupi digao u vazduh autobus, ali da su ti dokazi uništeni. 

"Glavni istražitelj Džo Mekalister je bio mnogo bijesan na Kfor jer je asfaltirana rupa na putu koja je nastala usljed eksplozije. Izgovor je bio da mora da bude normalizovan saobraćaj. Mekalister je htio da uhapsi Ejupija, ali je on zapravo radio za CIA", kaže Kaš. 

On tvrdi i da Ejupi nije pobjegao iz zatvora "Bondstil" u kome je bio pritvoren jer je to nemoguće. 

"Jednostavno, Ejupi je radio za CIA i pušten je", rekao je Kaš. 

On je naveo da osjeća odgovornost i zbog NATO bombardovanja i činjenice da Kfor nije zaštitio manjine na Kosmetu. 

"Sramota je da Norveška na takav način postupa sa Srbima na Kosmetu. Napravili smo problem izbjeglištva i onda se ovako ponašamo prema izbjeglicama. Nadam se da zbog toga mogu da tužim tadašnjeg predsjedika Vlade Bondevika koji sebe naziva vjernikom, a zapravo je ratnohuškač. On je pod velom humanitarne intervencije sproveo agresiju na Srbiju", rekao je Kaš. 

On je dodao da vjeruje da je moguće tužiti sve zemlje koje su učestvovale u NATO agresiji i naglasio da je, po dolasku na Kosmet, Kfor trebalo da uvede policijski čas, vojni zakon. 

"Umjesto toga smo htjeli da budemo heroji, oslobodioci. Dozvolili smo da teroristička OVK postane kosovska policija. To su najveće greške međunarodne misije", smatra Kaš. 

On je naglasio da će se lično boriti da Norveška povuče priznanje samoproglašenog Kosova, dodajući da zna da je to teško jer je ova zemlja jedna od najlojalnijih članica NATO-a. 

"Došlo je vrijeme da se nadamo da će jedna evropska zemlja povući priznanje. možda bi to bila Francuska ukoliko Marin Le Pen dođe na vlast ili Italija", rekao je Kaš.


/SRNA/
Napiši komentar

Komentari (0)
Najnovije
MLADE SEKCIJE ZASLUŽUJU DESETKU: RUKOMETNI SAVEZ SRPSKE SVE VIŠE JAČA
Na današnjoj sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Republike Srpske u Bijeljini istaknuto je zadovoljstvo urađenim u dosadašnjem periodu. T...
U PALAMA OBILJEŽENO 90 GODINA ALPINIZMA NA ROMANIJI
U Palama je večeras obilježeno 90 godina alpinizma na Romaniji, a proslavi jubileja prisustvovali alpinisti iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH ...
U VITEZU ŠEST MEDALJA ZA SLAVIJU
Mladi borci Džudo kluba "Slavija" danas su osvojili šest medalja na Međunarodnom turniru "Vitez open 2019". Srebrne medalje za klub iz Isto...
USKORO PREMIJERA NOVOG RUSKOG FILMA SA BIKOVIĆEM (VIDEO)
Poslijee premijernog prikazivanja filma u Moskvi, u Beograd stiže ruska hit komedija "Sluga" sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi. Premijera ...
Zavod za zaposljavanje baner
SKI centar Ravna planina
Prestige Jahorina
Baner Drugarska prica
Hercegovacka kuca
Baner ZZZ RS novi
Istočno Sarajevo
NEŠIĆ: PROTIV BOŽOVIĆA JE GRUPICA U DNS KOJA JE PREDLOŽILA TINTORETA
Petak, 13.12.2019.
Republika Srpska
DIJANA GRAHOVAC NAPUSTILA SDS
Petak, 13.12.2019.
BIH
MLAĐEN BOŽOVIĆ JOŠ JEDAN KANDIDAT DNS-a ZA FUNKCIJU MINISTRA
Petak, 13.12.2019.